Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

До уваги громади!

Інформація
21.02.2024

У зв'язку з чисельними постами в соціальній мережі ФЕЙСБУК щодо ситуації з водним об'єктом по вулиці Молодіжна, та у зв'язку з останнім дописом громадянки Шкуратько А. С., у якому, зокрема, зазначено наступне: «…якщо від мого імені буде написано хоть одну заяву щодо цієї ситуації в цілому – нарікайте на себе»(пост від 19 лютого 2024 року) я, як сільський голова, надаю офіційний коментар з ситуації, що склалася.

До мене, як до сільського голови, постійно звертаються жителі громади з різних питань.  Жодне звернення не залишається без розгляду. І я особисто, і  спеціалісти сільської ради, намагаємося допомагати кожному мешканцю у вирішенні їх проблем, але в межах чинного законодавства України.

Наразі склалася така ситуація, що водний об'єкт по вулиці Молодіжній, який існує для  забезпечення  відпочинку мешканців села Дмитрівка, судячи з постів, звалився «важким тягарем» на громадянку Шкуратько Альону Сергіївну. Цей ставок, який роками заростав очеретом та був майданчиком для скидання сміття недобросовісними громадянами, наразі став символом постійних суперечок. Жителі вулиці Молодіжна можуть підтвердити, що Дмитрівська сільська рада неодноразово збирала як рибалок, так і жителів вулиці, заслуховували думку кожного, в тому числі і громадянки Шкуратько А. С. Завжди всі, хто були присутні на зборах, висловлювали свою позицію про те, що ставок повинен існувати, в тому числі і громадянка Шкуратько А. С. неодноразово повідомляла, що купила будинок по вулиці Молодіжна з метою проживання біля ставка.

Події, які наразі розвиваються навколо вищезгаданого водного об'єкту, розпочалися з приїзду на територію громади журналістів Суспільного, які висвітили проблему підтоплення домоволодіння громадянки Шкуратько А. С.. Наступного дня до сільської ради завітали спеціалісти Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області, які також приїхали за зверненням громадянки Шкуратько А. С., з метою обстеження ставка по вулиці Молодіжна.

Спеціалістами Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області не було виявлено порушень, що могли б спричинити підтоплення домоволодінь по вулиці Молодіжна. Єдиним зауваженням було те, що на водоскидній споруді знаходився сторонній предмет (бетонний стовп) та вказано на необхідність виготовлення правовстановлюючих документів на сам ставок, а саме: паспорт водного об'єкту та документацію із землеустрою.

Зазначений висновок не задовольнив громадянку Шкуратько А. С., тому вона звернулася до Дмитрівської сільської ради з питання обстеження підвального приміщення. Також до сільської ради звернувся громадянин Яковлєв С.О.  про те, що на господарських будівлях, що знаходяться на його присадибній земельній ділянці, з'явилися тріщини у зв'язку, як він стверджував, з підняттям рівня води у ставку.

Для вирішення даного питання, розпорядженням сільського голови  було створено  Робочу групу з обстеження прибережної смуги  річки Серебрянка, в межах населеного пункту села Дмитрівка, до складу якої ввійшли  відповідні фахівці сільської ради. 09 січня 2024 року члени Робочої групи провели обстеження, з фотофіксацією, підвального приміщення громадянки Шкуратько А. С., господарських будівель громадянина Яковлєва С.О. та прибережної смуги річки Серебрянка від села Плоского до гідротехнічної споруди по вулиці Молодіжній. За результатами обстеження комісією було рекомендовано громадянці Шкуратько А. С. зробити належну гідроізоляцію підвального приміщення та запропоновано матеріальну допомогу.

Щодо громадянина Яковлєва С.О., комісією було виявлено, що господарська будівля (баня), яка знаходиться в кінці присадибної ділянки, побудована без відповідних дозволів, правовстановлюючі документи на цей об'єкт відсутні. Також виявлено копанку, яка впритул підходить до домоволодіння громадянина Яковлєва С.О. Копанки було виявлено також і в інших жителів вулиці Молодіжна та на лівому березі річки Серебрянка.

З приводу побудованих водних об'єктів (копанок) та  з метою надання роз'яснення щодо правового статусу таких водних об'єктів, було направлено відповідний запит до Регіонального офісу водних ресурсів, і отримано відповідь про те, що такі об'єкти будуються тільки при належному оформленні дозвільних документів та на земельних ділянках, які перебувають у власності громадян.

Оскільки на жодну копанку немає ні дозвільних, ні правовстановлюючих документів, Дмитрівською сільською радою були направлені відповідні вимоги про усунення порушень.

Також хочу зазначити, що маніпулювання та викривлення фактів щодо узаконення ставка є безпідставними. Виготовлення документації на водний об'єкт є вимогою Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області.  Метою виготовлення цих документів є визначення площі земельної ділянки, площі водного дзеркала та інших характеристик зазначеного об'єкту. Тільки сертифіковані спеціалісти, з необхідними навичками та знаннями, ліцензійним обладнанням, мають право це робити. Вимірювання земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом сажнем, або за допомогою стороннього програмного забезпечення виглядає безглуздо, тому навіть не хочу  акцентувати на цьому увагу.

Також повідомляю, що саме за зверненням громадянки Шкуратько А. С. до Державної екологічної інспекції Придніпровського округу та Держпродспоживслужби, було ініційовано перевірки якості води в колодязях, які знаходяться по вулиці Молодіжна та колодязів в приватних домоволодіннях. Дмитрівська сільська рада підтримала дану ініціативу та звернулася до Кіровоградської районної військової адміністрації з питання створення районної комісії за участю Держпродспоживслужби, Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області, головного архітектора Кропивицького району, представників районної військової адміністрації. Метою створення зазначеної комісії були, знову ж таки, звернення громадян Шкуратько А. С. та Яковлєва С. О. щодо проблем підтоплення, проблем питної води в колодязях, та перевірка водного об'єкту по вулиці Молодіжній. Спеціалістами районної військової адміністрації було здійснено виїзд на територію, оглянуто домоволодіння Шкуратько А. С., а також  колодязі, колектори та гідротехнічну споруду на річці Серебрянка.

Головним архітектором Кропивницького району було здійснено огляд Генерального плану населеного пункту села Дмитрівка 1977 року та оновленого Генерального плану населеного пункту села Дмитрівка 2019 року, спеціалістами Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області повторно оглянуто гідротехнічну споруду.

З усього, що було перевірено, питання тільки в якості води в колодязях, але це проблема не тільки Дмитрівської сільської ради. Це - проблема в масштабах всієї країни. Робота в напрямку забезпечення жителів села Дмитрівка питною водою триває постійно. Здійснюється заміна старих труб, встановлення потужних насосів, станцій автоматичного управління тиском, поетапно проводиться реконструкція водо мережі. Це дає позитивний результат, тому зауважень до водопровідної води, як підтверджують відповідні аналізи, немає. 

Виправити ситуацію з громадськими колодязями наразі взагалі неможливо. За колодязі, що знаходяться в приватних домоволодіннях, відповідають самі власники.

Доречі, громадянці Шкуратько А. С. комісія також направила відповідні рекомендації, але чомусь вони так і не були опубліковані на її сторінці у Фейсбук. Можливо, також «погані» спеціалісти ?

Дмитрівка географічно знаходиться в низині, і грунтові води - це проблема не тільки сім'ї Шкуратько, але і багатьох жителів нашої громади. Переважна більшість людей "закочують рукави", і щось роблять для того, щоб забезпечити собі комфортне життя. Писанинами у Фейсбуці чи інших соціальних мережах проблеми не виправити.

На останній сесії Дмитрівської сільської ради теж було розглянуто звернення громадянки Шкуратько А. С. щодо проблеми підтоплення підвального приміщення.

Свої думки з цього приводу мали можливість висловити всі депутати, які були присутні на сесії та члени комісії.

Депутатом Калініним М. М. для вирішення даного питання було запропоновано змінити місце відпочинку громадян на всім відомий ставок Литвинки, який знаходиться в 6 кілометрах від Дмитрівки.

Дмитрівська сільська рада підтримає будь-яку ініціативу, якщо така ініціатива буде висловлена людьми, яких вона безпосередньо стосується. Депутату Калініну М. М. запропоновано організувати проведення загальних зборів жителів вулиці Молодіжної та інших громадян, які користуються водним об'єктом по вулиці Молодіжній, щоб почути думку кожного із зазначеного питання, та в подальшому повідомити про прийняте рішення сесію сільської ради.

Враховуючи викладені факти, постає закономірне питання, що мала на увазі громадянка Шкуратько А. С., виставляючи пост від 19 лютого 2024 року про нібито написані не від неї заяви, або ж про те, що із річки намагаються зробити ставок? Також незрозумілим є коментар з приводу того, що нібито громадянку Шкуратько А.С. нецензурно ображали.

Зневага з боку громадянки Шкуратько А. С. до працівників Дмитрівської сільської ради є безпідставною, тим паче вона не є сертифікованим експертом з екологічних, земельних, природоохоронних та інших питань, щоб давати оцінку спеціалістам Дмитрівської сільської ради 

Я, як сільський голова, вважаю за необхідне дати цей коментар, тому що громадянка Шкуратько А. С. висвітлює тільки те, що вигідно їй, звинувачуючи при цьому владу, спеціалістів Дмитрівської сільської ради, перекладаючи проблему на плечі інших.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше