Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Безбар'єрність — нова цінність для українського суспільства

Інформація
14.08.2024

18 червня в Україні презентували дослідження громадської думки щодо питань безбар'єрності.

Захід відбувся за участю Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Першої леді Олени Зеленської, а також представників міністерств, відповідальних за реалізацію Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні.

«Безбар'єрність — це нова цінність для нашого суспільства. 83% респондентів назвали її такою. Це дуже великий відсоток. Якщо так багато людей усвідомлює безбар'єрність як цінність, — ми на правильному шляху як суспільство», — наголосила Перша леді Олена Зеленська.

Значна частина громадян України усвідомлюють потребу соціальних змін, розвʼязання питань працевлаштування, освіти та доступності інфраструктури. Це свідчить про розуміння необхідності соціальних трансформацій та інфраструктурних вдосконалень.

«Україна продовжує послідовний курс на створення безбар'єрного середовища для всіх громадян. Це відповідає нашому європейському курсу та нашим цінностям. Ця тема постійно в центрі уваги нашого уряду та всіх міністерств. Відповідно, комунікація як на рівні держави, так і на рівні громад у цьому напрямі має бути системною та активною. Це невід'ємний елемент стратегії змін, яку ми впроваджуємо», — сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з опитуванням, зміна поведінки важлива для 34% людей, на створенні адаптованого середовища наголошують 32%, на забезпеченні доступності освіти й робочих місць – 22% респондентів. Крім того, першочергово розв’язати питання безбар’єрності треба у сфері працевлаштування — так вважають 57% опитаних, 51% потребують змін в інфраструктурі, ще 37% респондентів  пріоритезують усунення бар’єрів для людей старшого віку.

За словами Першої леді, безбар'єрність потрібна не лише пораненим і людям з інвалідністю, а кожному, щоб почуватися комфортно та вільно. Оксани Жолнович також зазначила, що безбар'єрність — це і доступність усіх соціальних послуг, а створення безбар'єрного середовища є одним із ключових пріоритетів Мінсоцполітики

Дослідження продемонструвало, що більше половини українців покладають відповідальність за створення такого простору на державу та місцеві органи влади. Водночас майже кожен четвертий опитаний особисто долучається до усунення бар'єрів.

 

 

 

Дослідження провели Центр соціальних досліджень та поведінкової економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Ради з комунікацій безбар'єрності, використовуючи методологію й аналітику таких експертних організацій, як Advanter Group та Gradus research.

Презентація дослідження – за посиланням.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше