Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дайджест від Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Інформація
30.05.2024

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Характерними ознаками кишкової інфекції є:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • блювання;
  • болі в животі;
  • підвищення температури;
  • пронос.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
  • використовувати питну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не вживати в їжу некип'ячене домашнє молоко, сирі яйця тощо;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих місцях відпочинку, уникати заковтування води під час купання;

Виконання цих правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

 

Лейкоз великої рогатої худоби

Під час проведення весняних ветеринарних обробок та досліджень тварин, що належать особистим селянським господарствам району, періодично діагностують інфекційні хвороби, одна з яких - лейкоз великої рогатої худоби.

Лейкоз ВРХ – це хронічна інфекційна хвороба пухлинної природи, якою хворіють ВРХ, інші види ссавців та різні види птахів, основна ознака якої – злоякісне розростання клітин кровотворних органів з порушенням їхнього дозрівання, у результаті чого відбувається дифузійна інфільтрація органів цими клітинами, з'являються пухлини. Хвороба діагностується в багатьох країнах Європи, Америки, Африки та більшості регіонів України.

Під час розвитку хвороби у продуктивних тварин відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, які мають канцерогенну дію, тому вживати в їжу м’ясо або молочні продукти від хворої тварини категорично заборонено.

Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК-вірус з родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2 та Т-клітинного лейкозу мавп. Також, до вірусу лейкозу сприйнятливі вівці, кози, кролі, свині та менш сприйнятливі коні, коти, собаки, морські свинки, миші.

Джерелом збудника інфекції є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях інфекційного процесу. Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров'ю, молоком, слиною, іншими секретами й екскретами. Збудник передається при порушенні правил асептики та антисептики під час проведення різного роду маніпуляцій, осіменінні спермою, яка містить клітини крові, контактним шляхом, доїнні інфікованих та здорових тварин одним доїльним апаратом тощо. Не виключена можливість перезараження тварин певними кровососними комахами та внутрішньоутробно.

Діагноз на захворювання встановлюється виключно за результатами лабораторних досліджень проб крові, молока, молозива, патологічного матеріалу.

Молоко від корів, реагуючих на лейкоз використовується для корму тваринам та птиці після знезараження (пастеризація або кип’ятіння) в межах господарства.

Забороняється випасати хворих на лейкоз тварин разом із здоровими в загальних стадах; реалізовувати тварин з племінною та користувальною метою; використовувати бугаїв-плідників для парування корів і телиць; доїти одним доїльним апаратом корів, заражених та вільних від вірусу лейкозу ВРХ; використовувати одне родильне приміщення для хворих на лейкоз та здорових корів; використовувати молозиво хворих на лейкоз корів для напування телят, отриманих від здорових корів; використовувати хворих на лейкоз телиць для відтворення стада.

Для забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя господарств щодо лейкозу необхідно дотримуватись вимог Інструкції з профілактики та оздоровлення ВРХ від лейкозу, затвердженої наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 21 грудня 2007 року № 21 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 11 січня 2008 року за № 12/14703, зокрема:

  • чітке знання епізоотичної ситуації в кожному стаді;
  • негайне виведення зі стада інфікованих вірусом лейкозу тварин та їх ізоляція з наступним забоєм;
  • проведення вчасної ідентифікації та реєстрації тварин (з семиденного віку) тощо.

 

Памятка: Увага ! Біологічна небезпека! Що потрібно робити?

У разі ведення бойових дій, поширення збудників може статися внаслідок використання противником біологічної зброї, а також здійснення біотерористичних актів. При надзвичайних ситуаціях може зростати захворюваність населення на інфекційні хвороби.

Важливо знати ознаки застосування супротивником біологічної зброї, вміти правильно діяти для зменшення негативних наслідків у таких ситуаціях.

НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Ознаки застосування супротивником біологічної зброї:

  • слабкі, не властиві звичайним боєприпасам, звуки розриву бомб, ракет, снарядів тощо;
  • наявність на ґрунті невеликих ям від розриву дрібних авіаційних бомб;
  • поява в повітрі хмари за шляхом пересування літаків, БПЛА, інших літальних апаратів противника;
  • наявність на ґрунті та поверхнях об'єктів крапель рідини (можливо маслянистої), нальоту порошкоподібних речовин;
  • наявність на приземній рослинності крапель роси, яка не зникає упродовж дня;
  • наявність на поверхнях водойм плям маслянистої рідини;
  • наявність осколків снарядів; залишків контейнерів;
  • поява великої кількості комах і гризунів;
  • загибель тварин і гризунів;
  • велика кількість інфекційних захворювань, що одночасно виникли серед населення.

ЗАПАМЯТАЙТЕ

В осередку біологічного зараження необхідно виконувати наступні дії:

  • Слухайте повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій. Уникайте паніки.
  • Не торкайтеся до можливих об’єктів біологічного зараження, якими можуть бути будь-які предмети довкола Вас.
  • Захистіть себе від нападу комах додатковим одягом, целофаном, іншими підручними засобами.
  • Негайно сховайтеся в укриття (максимально повітронепроникне приміщення) або зменшіть можливість проникнення повітря у приміщення, де Ви знаходитеся: щільно закрийте вікна, двері, вентиляційні отвори, герметизуйте липкими стрічками, змоченими водою тканиною, папером.
  • Уточніть місце початку евакуації, попередьте про небезпеку сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку.
  • Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби санітарного оброблення та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.
  • Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки, респіратори, медичні маски, протигази). За наявності, одягніть захисні окуляри.
  • Використайте найпростіші засоби захисту шкіри (одяг, гумові рукавиці), взуття (бажано гумове).
  • Візьміть підготовлені речі, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, залишіть приміщення (квартиру, будинок).
  • За змоги негайно покиньте зону біологічного забруднення. Виходьте із зони у зазначеному для евакуації напрямі, перпендикулярно до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація збудників.

У разі тривалого перебування на відкритій, забрудненій біологічними агентами місцевості:

  • За межами укриття обов’язково використовуйте індивідуальні засоби захисту органів дихання - протигаз, респіратор, медичну маску, ватно-марлеву пов’язку, хустинку або будь-яку іншу тканину; для захисту шкіри - спеціальний захисний одяг типу ОЗК, плащ з капюшоном, накидку, комбінезон, гумове взуття і рукавиці.
  • Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях, консервацію і не зазнали біологічного забруднення.
  • Не вживайте овочі, які росли на забрудненому ґрунті.
  • Не пийте молоко від корів, яких випасали на забруднених пасовиськах.
  • Пийте лише кип’ячену воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання, колодязі накрийте захисними щитами і целофаном.
  • У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання бажано з використанням миючих засобів/дезінфектантів.
  • Приймайте медичні препарати, які будуть Вам рекомендовані фахівцями рятувальної та медичної служб.

Після виходу із зони біологічного забруднення:

  • Продезінфікуйте засоби індивідуального захисту, одягу, взуття та шкіру на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, не витрясати його; одяг згортати зовнішньою поверхнею до середини; по можливості помістити у мішок; обробити відкриті ділянки шкіри, ніс та рот тканиною, змоченою водою з милом/антисептиком.
  • Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

У разі підозри на ураження збудниками уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та зверніться до медичного закладу.

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше