Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Довідка про громадське обговорення Детального плану

Інформація
08.08.2024

 

З 28 червня 2024 року по 30 липня 2024 року були здійснені громадські обговорення відповідно до статті 12 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» з питання розгляду проєкту документу державного планування, а саме: «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого обʼєкта - електростанції з використанням енергії сонця» та звіту про стратегічну екологічну оцінку, на підставі рішення Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 11.04.2024 №1989 «Про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради (за межами населеного пункту)»; завдання на розроблення «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого обʼєкта - електростанції з використанням енергії сонця», затвердженого від 07.05.2024 р. та відповідних запитів від держателів інформації.

Замовник документу державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку, який приймає рішення про затвердження документу, - виконком Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, виконавець документу державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку – ТОВ «Проектне бюро «Базис»».

Пропозиції та зауваження від громадськості протягом зазначеного строку не надходили.

 

ПРОТОКОЛ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ № 5

щодо проєктів містобудівної документації на місцевому рівні:

 

 

 

 

30 липня 2024 року

о 14 год 00 хв.

 

 

Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Дмитрівка, площа Перемоги, 4, (адмінбудівля сільської ради) актова зала

 

 

«Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця»

 

 

 

 

Представники замовника:

 

Головуюча громадських слухань – Тетяна БАБІЧ, начальниця відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, благоустрою та цивільного захисту Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області; Секретар - провідний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, благоустрою та цивільного захисту Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області Вікторія БЛАГОДАТНА

Представники розробника:

Директор ТОВ ПБ «Базис» Григорій СУРОВИЙ

Головна архітекторка ТОВ ПБ «Базис»

Олеся СУРОВА

Учасники громадських слухань:

 33 особи за списком (Додаток 1)

 

 

Виклад перебігу громадських слухань

ВИСТУПИЛИ:

Начальниця відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, благоустрою та цивільного захисту Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області – Тетяна БАБІЧ, проінформувала про важливість здійснення громадських слухань, метою проведення якого є врахування громадських інтересів.

Головуюча громадських слухань проінформувала присутніх про закриття реєстрації учасників громадських слухань (кількість учасників склала 33 особи) та запропонувала встановити регламент громадських слухань у 50 хвилин і оголосив порядок денний.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

  1. Заслухати головуючу Тетяну БАБІЧ щодо предмету громадських слухань, оприлюднення проєкту містобудівної документації, щодо можливості ознайомлення з проєктом містобудівної документації у вільному доступі, про інформування щодо здійснення громадських слухань проєкту містобудівної документації, про порядок ведення протоколу, відеофіксацію перебігу громадських слухань, подання пропозицій (зауважень) у письмовій та/або усній формі, зміст пропозицій (зауважень), що надійшли, та процедуру їх урахування, щодо опублікування протоколу громадських слухань - 10 хвилин.
  2. Обрати представників громадськості, які увійдуть до складу погоджувальної комісії в разі її утворення за результатами громадських слухань – 5 хвилин.
  3. Заслухати представника розробника розроблення містобудівної документації про розроблений проєкт містобудівної документації «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця» – 20 хвилин.
  4. Заслухати пропозиції та зауваження до проєкту містобудівної документації – 15 хвилин.
  5. Обговорити пропозиції та зауваження до проєкту містобудівної документації та прийняти рішення про врахування відповідної пропозиції – 5 хвилин.
  6. Розглянути на погоджувальній комісії у визначеному порядку пропозиції (зауваження) до містобудівної документації, у разі коли замовник не зможе прийняти рішення про врахування відповідної пропозиції (зауваження) безпосередньо під час проведення громадських слухань – 10 хвилин.

 

Головуюча громадських слухань Тетяна БАБІЧ запропонувала затвердити порядок денний та регламент проведення громадських слухань шляхом голосування.

 

ПРОГОЛОСУВАЛИ:

за – 33;

проти  - __0__;

утримались - __0__.

Підтримано (за основу) - _33_ особами.

 

ЗАСЛУХАЛИ: головуючу громадських слухань Тетяну БАБІЧ.

Тетяна БАБІЧ проінформувала, що громадські обговорення проєкту містобудівної документації: «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця» почалися 28 червня 2024 року та будуть тривати до 30 липня 2024 року (включно до 24 години). Повідомлення про оприлюднення проекту документу державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку було розміщено на офіційному веб-сайті Дмитрівської сільської ради в розділі «Новини» 28 червня 2024 року, а також було додаткове інформування, в окремому інформаційному повідомленні, в розділі «Новини» на офіційному веб-сайті Дмитрівської сільської ради, за 5 робочих днів до визначеної дати проведення громадських слухань, про можливість ознайомлення з проєктом містобудівної документації у вільному доступі, та про можливість громадськості подавати свої пропозиції (зауваження) щодо проєкту ДПТ протягом 30 календарних днів.

Зазначила, що протягом всього часу громадських слухань буде вестися протокол також, відеофіксація перебігу громадських слухань, подання пропозицій (зауважень) у письмовій та/або усній формі.

Буде також розглядатися зміст пропозицій (зауважень), що надійшли, та процедуру їх урахування.

Сканована копія протоколу, відеозапис та стенограма громадських слухань будуть розміщені на офіційному веб-сайті замовника розроблення містобудівної документації у відповідному розділі у двотижневий строк, але не пізніше ніж оприлюднення результатів розгляду пропозицій (зауважень) громадськості до проєктів містобудівної документації на місцевому рівні відповідно до процедури громадських обговорень. А також не пізніше ніж через два робочі дні після проведення громадських слухань буде розміщено оригінальний примірник у приміщенні Дмитрівської сільської ради, у вільному доступі громадян, на інформаційному стенді на першому поверсі у фойє адмінбудівлі.

Сканована копія протоколу, відеозапис та стенограма громадських слухань будуть розміщені на офіційному веб-сайті Дмитрівської сільської ради у розділі «Новини» у двотижневий строк, але не пізніше ніж оприлюднення результатів розгляду пропозицій (зауважень) громадськості до проекту ДПТ  у відповідності  до процедури громадських обговорень.

 

Головуюча запропонувала обрали представників громадськості у кількості 3-х осіб, які увійдуть до складу погоджувальної комісії в разі її утворення за результатами громадських слухань.

 

з/п

ПІБ

уповноваженого представника

1

КОВАЛЕНКО Людмила

2

ШУЛЬГА Олена

3

МАЩЕНКО Ольга

 

 

ПРОГОЛОСУВАЛИ:

за - _33_;

проти  -__0__;

утримались - __0__.

Підтримано (за основу) - __33__ особами.

 

Головуюча громадських слухань надала слово представнику розробника містобудівної документації на місцевому рівні «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця» Олені ШАЙДУК – провідній архітекторці проєкту.

 

СЛУХАЛИ:  провідну архітекторку ТОВ «ПБ «Базис» Олену ШАЙДУК.

 

ВИСТУПИЛА: Олена ШАЙДУК, яка доповіла про основні положення розробленого проєкту містобудівної документації.

Основними цілями розроблення документації з просторового планування на місцевому рівні є: передбачити нове будівництво енергогенеруючого об’єкту – електростанції з використанням енергії сонця; - визначити функціональне призначення для новоствореної земельної ділянки за кодом функціонального призначення території «20501.0» та назвою виду функціонального призначення території - «території об’єктів енергозабезпечення»; - передбачити організацію під’їзної дороги; - уточнити межі всіх обмежень у використанні земель згідно із законодавством, державними будівельними нормами, санітарно-гігієнічними нормами, спеціальною документацією.

Детальний план земельної ділянки, розташованої в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, для розміщення енергогенеруючого об’єкта-електростанції з використанням енергії сонця розроблений згідно з рішенням Дмитрівської сільської ради Кропивницього району Кіровоградської області від 11.04.2024 року №1989 «Про надання дозволу на розроблення детального плану території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради (за межами населеного пункту)» (далі - Рішення) зі змінами, з визначенням всіх планувальних обмежень використання території, згідно з державними будівельними нормами та санітарно-гігієнічними нормами.

Площа межі опрацювання складає – 28,77 га. Площа детального плану території складає – 18,58 га.

Замовником детального плану території є відділ містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, благоустрою та цивільного захисту Дмитрівської сільської ради, що визначено згідно п. 2 Рішення.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», містобудівна документація підлягає стратегічній екологічній оцінці в порядку, встановленому Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Розділ «Охорона навколишнього природного середовища», що розробляється у складі проєкту містобудівної документації, одночасно є звітом про стратегічну екологічну оцінку, який має відповідати вимогам Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Детальний план території розробляється на території, що розташована за межами населених пунктів (в безпосередній близкості до населеного пункту – міста Знам’янка на території Знам’янської міської територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області) в периферійній частині території Дмитрівської сільської територіальної громади. Земельна ділянка, щодо якої розробляється детальний план території територіально розташована за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, Дмитрівська сільська територіальна громада (за межами населеного пункту). КАТОТТГ: UA35040090000082553, КОАТУУ 3522281500.

При розроблені Детального плану території використанні відомості з Державного земельного кадастру, а саме: дані про право власності та речові права на суміжні земельні ділянки, відомості про суміжних землевласників/землекористувачів та координати поворотних точок суміжних земельних ділянок та земельної ділянки, щодо якої розробляється детальний план території з кадастровим номером 3522281500:02:003:0077 на території Дмитрівської сільської територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області, що отримані через портал електронних сервісів Держгеокадастру на момент розроблення Детального плану території. Земельна ділянка 3522281500:02:003:0077 сформована та зареєстрована, інформація про сучасний стан щодо неї наявний в реєстрі Державного земельного кадастру. Земельна ділянка з кадастровим номером 3522281500:02:003:0077 має: - багатокутну форму, неправильну конфігурацію. Під’їзд до земельної ділянки з північної та з південної сторони по ґрунтовій дорозі. На момент розроблення Детального плану території, відповідно відомостей Державного земельного кадастру, вищезазначена земельна ділянка перебуває в комунальній власності Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградського області. Власник вищезазначеної земельної ділянки - Дмитрівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградського області. Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи – 04365267. Керівник – Стиркуль Наталія Євстафіївна. Місцезнаходження юридичної особи - 27422, Україна, Кропивницький р-н, Кіровоградська обл., село Дмитрівка, площа Перемоги, будинок, 4. 18 Зм. Кільк Арк. №док. Підпис Дата 22/05-2024-ПЗ/ДПТ Арк . 11

Згідно з відомостями Державного земельного кадастру, а також топографічної зйомки у системі координат УСК-2000 масштабу 1:1000 , що надана інвестором містобудівної документації у 2024 році, визначено, що земельна ділянка представлена угіддями: рілля.

На момент розроблення Детального плану території, відповідно відомостей Державного земельного кадастру, вищезазначена земельна ділянка не перебуває в оренді та користуванні.

 

ВИСТУПИЛИ: Головуюча громадських слухань Тетяна БАБІЧ.

Тетяна БАБІЧ звернувся до громадськості з проханням щодо надання пропозицій (зауважень) до проєкту містобудівної документації.

 

СЛУХАЛИ:

МАНЬКО Сергій поцікавився: скільки осіб буде працювати на проєктуємому об’єкті?

Директор ТОВ ПБ «Базис» СУРОВИЙ Григорій: повідомив, що згідно з інформацією інвестора ТОВ «РЕНДЖИ СОЛАР» у одній зміні буде працювати до 5 осіб.

ЧАЙКА Юрій уточнив про кількість працюючих на інших відповідних об’єктах.

АКІМОВ Віктор задав питання: яка потужність взимку буде надходити до загальної електромережі від проєктуємого енергогенеруючого об’єкта?

СУРОВИЙ Григорій повідомив, що звісно значно менше чим в літку.

ЧАЙКА Юрій уточнив, що у середньому до 10 % від загальної потужності.

ВИРІШИЛИ: за результатом обговорення взяти до уваги надану інформацію.

Головуючу Тетяну БАБІЧ, яка подякувала всім присутнім за участь у слуханнях, надані пропозиції, підсумувала представлення містобудівної документації, та зазначила, що всі зауваження та пропозиції взято до уваги, буде враховано при затвердженні проєкту містобудівної документації рівні «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця

ПІДТРИМАТИ ЗА ОСНОВУ проєкт містобудівної документації «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого об’єкта – електростанції з використанням енергії сонця з внесенням змін і в робочому порядку розглянути внесені зміни.

 

 

 

Головуюча громадських слухань

 

_____________

 

               Тетяна БАБІЧ

 

(підпис)

 

 

 

 

Додатки:

  1. Список реєстрації учасників громадських слухань – 2 аркуша;
  2. Файл аудіо-фіксації перебігу громадських слухань – за посиланням та CD-диску;
  3. Файл відеофіксації перебігу громадських слухань – за посиланням та CD-диску;
  4. Стенограма громадських слухань – 5 аркушів.

 

ДОДАТОК 1

https://drive.google.com/file/d/1gEcDSDrQGJa5X9w6qzpWE7MDDZwDslPM/view

ДОДАТОК 2

Матеріали аудіовізуального запису громадських слухань

Посилання на матеріали аудіовізуального запису громадських слухань розміщуються на офіційному веб-сайті замовника розроблення містобудівної документації -https://drive.google.com/file/d/1XJ4NjtBQibhJy578gemhxB9H-ALeLEZl/view?usp=drive_link

 

ДОДАТОК 3

 

Матеріали відеовізуального запису громадських слухань

Посилання на матеріали відеовізуального запису громадських слухань розміщуються на офіційному веб-сайті замовника розроблення містобудівної  документації

https://drive.google.com/file/d/1XJ4NjtBQibhJy578gemhxB9H-ALeLEZl/view?usp=drive_link

 

ДОДАТОК 4

 

Стенограма громадських слухань

Ми сьогодні будемо обговорювати в детальний план. Ну, простими словами скажу, ви пам'ятаєте, що на сесії відміняли земельну ділянку, що стосується будівництва, електростанції, чи панелі, які зараз усі на слуху. Так що я надаю слово, і далі будуть життєві питання.

Я ще два на слова скажу. Відео записати. Так, так, так.

Я попереджую, що відео зйомка відбувається, тому що в нас сьогодні проводиться громадське слухання між проєктом містобудівної документації, детального плану.

Я прошу вибачення. Перед початком я би просив вас всіх зареєструвати.

Реєструєте. А, зареєструєте. Так, так, реєструйте.

Проєктом містобудівної документації. Це «Детальний план території земельної ділянки, в адміністративних межах Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (за межами населеного пункту), для розміщення енергогенеруючого обʼєкта - електростанції з використанням енергії сонця». Попередньо хочу доповісти, що к нам зайшов інвестор, товариство Реджі Солар, з пропозицією, що до відведення відповідної земельної ділянки для реалізації вищевказаного проєкту.

Але у нас ці землі сільхозпризначені, потребує зміню цільового призначення, і потім це будівництво, і все це потребує наявності містобудівної документації, відповідно якої буде все здійснюватися. Так, у нас, що ще, повторюсь, проводить громадські слухання, вони проводяться відповідно до постанови Кабінету міністрів 555, це вимагає відділу зйомку, це вимагає реєстрацію всіх присутніх, також буде ведено протокол, це буде все оприлюднено. Також було у нас розповсюджено оголошення, щодо проводити громадські слухання, вони тривають 30 днів, з 28 червня, і на сайті була розміщена відпоавдна документації, що в даному проєкту протягом, з 28 червня пропозиції, неяких  зауважень від громадськості нам, не надходило.

Так, і потім по завершенню нашого громадського слухання буде тривати 50 хвилин, ніхто не заперечує, і регламент, щас я вам скажу, оголошує, так, ми повинні обрати представників громадськості, які увійдуть до складу погоджувальної комісії, в разі утворення за результати громадських слухань, це 5 хвилин. Потім, заслухати представника-розробника містобудівної документації, це детальний план, це 20 хвилин. Заслухати пропозиції та зауваження до проєкту містобудівної документації – 15 хвилин.

Обговорити пропозиції та зауваження до проєкту містобудівної документації та прийняти рішення про врахування відповідних пропозицій – 5 хвилин. Розглянути на погоджувальній комісії визначену порядку пропозиції зауваження до містобудівної документації у разі, коли замовник не зможе прийняти рішення про врахування відповідних пропозицій без посереднє під час проведення громадських слухань – 10 хвилин. Так, всі підтримують? Так. Так це регламент. Я вже доповіла вам, що у нас розпочалися громадські слухання.

Давайте виберемо нашу погоджувальну комісію. У мене пропозиція включити трьох осіб. Це Коваленко Людмила, Шульгу Олену і Мащенко Ольгу.

Всі підтримують? Давайте проголосуємо. Ну, щоб це було на відеозаписі. Дякуємо.

Проти? Утримався? Всі одноголосно? Так, далі ми пропонуємо представникам розробникам, розповісти, нас ознайомити з інструментами відповідної містобудівної документації.

Доброго дня. Мене звати Шайдук Олена.

Отже, до вашої уваги надається проєкт містобудівної документації, основною метою якої є передбачення нового будівництва енергогенеруючого обʼєкту - електростанції з використанням енергії сонця; визначення функціонального призначення для новоствореної земельної ділянки за кодом функціонального призначення території «20501.0» та назвою виду функціонального призначення території «території обʼєктів енергозабезпечення»; передбачення організації під’їзної дороги; уточнення межі всіх обмежень у використанні земель згідно із законодавством, державними будівельними нормами, санітарно-гігієнічними нормами, спеціальною документацією.

Території знаходяться поза межами об'єктів культурної спадщини та природоохоронних та рекреаційних зон.

На території проєктування відсутні об'єкти, території та об'єкти природозаповідного фонду, а також території, зарезервовані до подальшого заповідника. Територія, що підлягає є детальному плануванню, складається з однієї ділянки та має орієнтовну площу 18,6 гектарів.

… Тут у нас саме інтересне, графіка. Це місто Знам’янка. Територія, щодо якої розробляється детальний план. Видно? Видно. Всі зрозуміли де це? Да-да.

Земельна ділянка, щодо якої розробляється детальний план території, сформована та розташована в межах Дмитрівської сільської територіальної громади за межами населеного пункту.

Проектними рішеннями передбачається нове будівництво енергогенеруючого підприємства, а саме:

- фотоелектричні модулі (сонячні батареї) – 27272 модулів: фотовольтаїчний модуль потужністю 660 Вт кожний;

- інверторні підстанції збору потужності – 50 інверторів, потужністю 300 кВт кожний;

- підстаннція збору потужності 35 кВ;

- адміністративно-побутовий корпус;

- допоміжні будівлі та споруди – контрольно-пропускний пункт, приміщення охорони, серверна, біотуалет.

Основні техніко-економічні показники:

- загальна потужність енергогенеруючого підприємства  - 15 МВт;

- кількість робочих місць – 5;

- санітарна відстань (розрив) від території електростанції з використанням енергії сонця  – 50 м.

Електроенергія, що буде генеруватися проектованими сонячними панелями (постійний струм), буде перетворюватись на змінний струм за допомогою інверторних станцій, що розташовуватимуться на всій облаштованій території. Далі електроенергія поступатиме через проектовані лінії електропередач напругою 0,4 кВ до підстанції збору потужності, звідки вона у подальшому з’єднуватиметься з існуючою енергосистемою лінією електропередач 35 кВт.

Для побутового обслуговування працівників у робочий час передбачено використання адміністративно-побутового корпусу, що запроєктована в південно-західній частині території, що підлягає детальному плануванню.

На плані функціонального використання території відображено визначені функціональні зони території ДПТ та планувальні обмеження з відповідними кодовими позначеннями.

Питне водопостачання будівлі адміністративно-побутового корпусу проектованого об’єкту пропонується здійснювати за допомогою привозної питної води. Технічне водопостачання пропонується здійснювати за допомогою привозної технічної води. Використання технічної води на проектованому об’єкті  - пожежогасіння, миття штучних покриттів, транспортних засобів тощо.

Електропостачання проектованого об’єкту передбачається за допомогою власних потужностей енергогенеруючого підприємства, також планується встановлення сонячних панелей на даху. Планується використання для освітлення технологічних споруд та території підприємства енергозберігаючих ламп, контроль за раціональним використанням природних ресурсів.

Теплопостачання адміністративної будівлі проектованого об’єкту заплановане від електричних мереж.

На території, що підлягає детальному плануванню, заплановане улаштування технологічних проїздів та паркувальних майданчиків для легкових та вантажних автомобілів.

Заїзди-виїзди виконуватимуться по господарській дорозі, яку запроєктовано з південно-західного боку від території, що підлягає детальному плануванню.

Проектними рішеннями детального плану території визначені обмеження, які повинні бути встановлені в результаті реалізації проектних рішень та ті, які встановлюються проектом після його затвердження. Земельною частиною проекту містобудівної документації визначений перелік обмежень у використанні земельних ділянок, сформовані плани зон цих обмежень та складені акти перенесення їх в натуру.

На цьому дякую всім за увагу!

Я трошки доповню доповідь. Ми з цим інвестором працюємо з 2017 року і вже разом будували декілька об'єктів в Одеській області. Я знаю, що в нього є об'єкти в Миколаївській і в Кіровоградській області. Це відомо фірма «Ренджи».

Вони по-різному називаються в різних регіонах. Створюють свій просто дочірні компанії, які реально реалізують і будують ці сонячні електростанції. Я знаю, що в них немає незабаргованостей по землі перед тими громадами, в яких вони є. І це дуже рідкісний інвестор.

Насправді його затягнути до громади дуже складно, бо він перевіряє на етапі проєктування всі можливі підключення і всі можливі ризики. Це український інвестор. Стосовно детального плану території.

Детальний план території виконаний по новому законодавству, яке вступило в силу 2021 року. Відповідно до 926 постанови, відповідно до земельного кодексу і всіх супутніх нормативно-правових документів. Можливо, є якісь питання до мене чи до докладчиці? Скажи, це скільки працюючих? П'ять.

Це в одну з них? Це охорона, спеціаліст. Вона ж автономна, розумієте? Вона виробляє електроенергію сонця. Її все, що треба, це один раз настроїти.

На будівництві буде робити, ну, я не знаю, мабуть, багато людей, коли її будуть будувати. Щоб постійно була людина на об'єкті, вазив на п'ять чоловік. Це одна людина.

Це буде охоронець чи інженер? Ні, це буде п'ять осіб на об'єкті. Десь 15. П'ять одночасно? Одночасно.

Тобто, змінно, їх буде там двадцять чоловік. Ти що, це ж хочеш уточнити. Це п'ять повністю чи… Ну, по-перше, може бути технік.

По-друге, потрібна охорона. Бо без охорони, розумієте, такий об'єкт залишати не можна, бо він дуже коштовний. Технік, я не знаю, він один потрібен чи два.

Ми запитували у інвесторів, скільки робочих місць буде на електростанції. Він відповів, що п'ять. Це якщо п'ять чоловік, з 8 до 17 робочі дні.

Мабуть, декілька змін були. Декілька змін – це п'ять чоловік на об'єкті. Ми не відповідаємо за господарство діяльності.

Я хочу просто розуміти, що буде робитися на об'єкті. Я начальник району електричних мереж. Мені це цікаво.

Чисто зі своєї професійної сторони. Якщо хочете, я можу набрати інвесторів. Я цікавилась.

У нас є Новгородківська громада, можете. Я була  там. Вони поставили, я була там. І у нас є Завальівська, це цей самий інвестор. Я цікавилася, коли ми виділяли землю. Це Гайвалоцький район. Там працює громада. І вже працює не перший рік. І там ніяких претензій немає. Одне, що я узнала, що, в основному, це люди, яких вони привозять. Тому що місцеві не витримують.

В якому плані? Там строга дисципліна дуже. Оце такий стратегічний об'єкт. І наші мужики не по місцю.

Вони не відповідають стандартам. Це, що в одній громаді я цікавилася, а що в іншій. Те ж таки, діло в тому, що наші деякі працівники сумішають роботу ресії на об'єктах.

Тому що вони чоловік привозили. Може, вони щось цікавіше сказали. А скільки він 15 МВт? А скільки він взимку буде давати? Це розраховується на максимальну потужність.

Тобто не факт, що він буде влітку видавати 15 МВт. Тобто сьогодні сонце є, завтра зайшла тучка, хмара, зайшла хмара, і все вже не дав потужність, потужність вже менша. Взимку, звісно, він буде давати набагато менше, ніж влітку.

Бо світловий день менше, і кількість сонця теж менше. Скільки ми потужні в взимку? У сьогоднішній день це 10%. Тобто в основному при цьому кілька процентів, також і скільки проценту, ми потужні в зиму. Тобто в зиму вона більше не має. І все ще залежить від того, через який час це буде потужність. Тобто це ж не тепло електростанція, це ж не ТЕЦ.

Як воно називається? Тобто воно залежить і від сонця, і від енергії, до 15-ти. Ще одне питання. Ви, інвестор, не плануєте ставити банків для накопичення? Завдані такого не було.

Я розумію, для чого ви це питаєте. Для, скажімо так, пікових навантажень. Регулювання пікових навантажень.

Я чув в міністерствах, що ходять такі чіткі про газові турбіни, але в данному об'єкті їх немає. Просто на територію міста Знам’янки хоче зайти інвестор, який хоче на 10 мігаватт банок поставити. Може вони домовляться? Ну може.

Це ж просто, ну, я за що? З точки зору надійності електропостачання району в цій станції, як би, в такому вигляді, як вона є, хотілося б більше. А коли такі баночки, то це був би об'єкт універсальний. На нього можна було б розраховувати в кризові в  часи.

Оскільки я знаю, ми обговорювали це питання з багатьма інвесторами. Стосовно, у цих банках, так назваємо. Вони не можуть забезпечити постійного електроживлення і подачі високих, ну, можливостей.

Можете говорити насчет цього не переживайте. Я просто з Одеси. Я коли живу в у Львові, я нормально по-українськи.

Коли в Одесі, то воно трошки забувається. Ми розмовляли. Проблема в чому? Що ці банки наразі не прописані законами.

Вони не можуть зрозуміти, будуть ті компенсації по зеленому тарифу, чи не буде там по зеленому тарифу. Наразі, взагалі, є шатка така ситуація з цим зеленим тарифом. І я чув, це тільки чутки.

Я чув, що багато з них хочуть перейти на повноцінний комерційний тариф, надавати для потреб населення. У них якби більше буде потрібно. Я не знаю.

Але банки на той час, коли були ці розговори, то ці банки, вони були нерентабельними. Вони на 10 років, і це багато графіту приводиться, на 10 років їх треба було утилізувати. Добре, дякую.

По 35 кг, так? Вихід, вихід, це з 35 кВт. Підстанція ваша. Ви маєте на увазі лінію? 35 кВт? Так, 35 кВт.

А це будете об’їжджтися, коли проекту немає нічого. Поки ми плануємо тільки зайти. Це всі ті. Підстанція з'єднується, ці речі з'єднується. Показано конкретніше, тима вся. Тобто ви будете планувати 35 кВт на підстанцію.

Так? Дивіться, я можу вам подзвонити привезти. Без мене просто витягуйте то, що у мене десь там на підкорках від інвесторів залишили, і ми з собою розмовляємо. По землі є питання? Для чого робиться ДПТ? Всі зрозуміли? Щоб отримати дозвіл на будівництво, змінити функціональність, визначити функціональне призначення і змінити цільове призначення.

Якщо питань немає, то... земельщики питаня є? Яким маєте плані? Це ваша. Ми все знаємо. Це наше майбутнє.

Щоб ми були незалежні на електричній сфері, на сонячних батареях. І у нас це тримає. І у нас перший інвестор зайшов на нашу територію і ми тільки готові співпрацювати і надавати будь-яку допомогу в реалізації даних проєктів.

Які ще пропозиції? Пропозиції погодити, підтримати детальний план до подальшого затвердження. Ви про охоронних зонах нічого не розповіли. Які будуть охоронні зони? Давайте розкажемо про охоронні зони.

У нас є існуючі охоронні зони. Є санітарно-захисна зона так, від об'єкта 50 метрів. Санітарний розрив.

Наразі немає жорстких обмежень, не визначені, обмеження від сонячних електростанцій. Але визначено, що навіть найменшого підприємства, а ми вважаємо, що це територія промисловості, потрібно відкривати цей розрив 50 метрів. Від складської зони, яка не генерує, яка мовляє, все це повинно відрізняти.

Всі обмеження будуть з'являтися з міжнародного кодексу, до ДЗК, і функціональні зони, і обмеження існуючі, і проектовані. Але після затвердження. Ще питання? Виносимо на голосування, щоб підтримати цей проєкт за основою. Хто за? Хто проти? Утримався. Всі Дякую. Дякую всім. Громадські слухання завершені.

Ми впоралися дуже швидко. Дякую всім.

 

 



2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше