Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Феєрверки під час воєнного стану! Важливо!

Інформація
30.12.2022

Новорічні свята у мирний час — традиційний сезон салютів. Чи можна запускати феєрверки під час воєнного стану та як каратимуть тих, хто продає та використовує піротехніку?!

Ми часто стикаємося з тим, що на свята ми знаходимося під обстрілом. Обстрілом не бомб і гранат (виняток становить зона бойових дій). А піротехнічними обстрілами, які знаходяться в широкому доступі.
Від вибухів феєрверків, петард, хлопавок та інших піротехнічних засобів постійно страждає безліч людей і тварин.


Щороку, в новорічну ніч соціальні мережі рясніють повідомленнями про те, що люди і тварини страждають від використання феєрверків, петард, хлопавок та інших піротехнічних засобів:

- люди похилого віку

- люди які брали участь в бойових діях

- найменші члени спільноти - люди, які тільки прийшли в цей світ

- а також беззахисні тварини, які не можуть закрити вуха, або сховатися там де не чути звуків пострілів і вибухів.

Шкода, що завдають піротехнічні засоби, величезна. Людям, які брали участь в бойових діях, звуки вибухів нагадують війну і це завдає колосальну шкоду психологічному здоров'ю. Людям похилого віку з величезним багажем хвороб - це завдає шкоди фізичному здоров'ю. Для молодих мам і їх маляток - це і фізичне насильство і знущання над здоров'ям. Для тварин - це величезний стрес, жах та їх вбивство.

 

Рішенням виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради від 29 грудня 2022 року №146 "Про використання та реалізацію феєрверків, салютів і піротехнічних виробів на території Дмитрівської сільської територіальної громади" заборонено використання, продаж та запуск піротехнічних виробів: феєрверків, салютів і петард незалежно від класу на території Дмитрівської сільської територіальної громади.

Протягом різдвяних та новорічних свят поліцейські будуть проводити рейди для виявлення фактів незаконного продажу, а також незаконного поводження з піротехнічними виробами. На порушників складатимуть адміністративні протоколи. У залежності від наслідків правопорушення кваліфікувати подію можуть як адміністративну чи кримінальну.

 



Як каратимуть за продаж чи використання піротехніки

Піротехніка має продаватися у спеціалізованих торгових місцях, де наявний відповідний сертифікат якості. Правопорушників поліцейські будуть притягувати до відповідальності відповідно до таких статей Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • статті 195-6— порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів
  • статті 159 —порушення правил торгівлі на ринках
  • статті 160— торгівля з рук у невстановлених місцях
  • статті 164 — порушення порядку провадження господарської діяльності.

Крім того, відповідно до статті 182 цього ж кодексу, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях може тягнути за собою попередження або накладення штрафу: на громадян – від п'яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-510 грн), на посадових осіб та суб'єктів господарської діяльності – від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255-510 грн).

За грубе порушення громадського порядку відповідальність настає за 296 статтею Кримінального кодексу України — хуліганство. Воно карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Поставтесь, будь ласка, з розумінням до ситуації що склалась. Подбайте про свою безпеку!

Нагадуємо: в разі виникнення пожежі, необхідно терміново дзвонити в службу порятунку за телефоном “101” або “112”.

З наступаючим Новим роком! Бережіть себе і своїх близьких! Віримо, що настане невдовзі той світлий день, коли славні Збройні Сили України визволять від ворога нашу рідну землю. І усі дзвони сповістять про Велику Перемогу України!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше