Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПОЗИТИВНИЙ ВІРУС АКТИВНОСТІ І НЕБАЙДУЖОСТІ У ДМИТРІВСЬКІЙ ОТГ.

Пресреліз
18.05.2020

Знайомтеся із проєктом та надихайтеся рішеннями, які знайшли членкині Ініціативна група «TsybuleVo!», аби просувати інструменти участі у громаді та залучати жителів до активного громадського життя.

?ГРОМАДА, ЩО НАВЧАЄТЬСЯ?

В рамках проєкту "Мультикультурна платформа громади "Успішні зміни" 29 квітня 2020 року у партнерстві з Дмитрівською сільською радою відбулася онлайн-майстерня "Обізнана громада" на тему "Бюджет участі - вакцина від байдужості".

Говорили про роль бюджету участі у розвитку громади, особливості конкурсу, типові правила підготовки та подачі проєктів, процедуру голосування. Спікерками онлайн-майстерні стали Наталія Стиркуль, голова Дмитрівської ОТГ, Чернікова Людмила, заступниця сільського голови з питань фінансів Дмитрівської сільської ради, Вовченко Наталія Юріївна - начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Дмитрівської сільської ради.

?«Ми планували вуличні майстерні, на яких жителі громади почують від спеціалістів сільської ради про конкретні інструменти участі, зокрема про Громадський бюджет. Проте довелося все проводити дистанційно, але спільно з Дмитрівською сільською радою вдалося знайти вихід та онлайн проінформувати мешканців про можливості громадського бюджету. Жителі громади подали 7 проєктів. Від нашого села теж подано 2 проєкти – Мультипростір «Громадський вулик: двір для всіх» та Спортивний комплекс «Міцний горішок» (Tanya Reshetnikova, керівниця проєкту).

?Відеосюжет майстерні:
https://www.facebook.com/uspishnazmina/videos/950924458658375/

?Онлайн-платформа Бюджету участі Дмитрівська сільська об'єднана територіальна громада https://dmitrovka.pb.org.ua/projects

?ДОСЛІДНИЦЬКІ ВЕЛОПРОГУЛЯНКИ З КОЗАКОМ МАМАЄМ. ТЕСТУЄМО МАРШРУТИ?

«Дослідницькі велопрогулянки «Подорож з Мамаєм» - це можливість урізноманітнити дозвілля жителів села та громади. Мамай – це героїчний персонаж нашого села, який сьогодні з нами як символ на багатьох заходах. Він осучаснюється і навіть сідає на велосипед, аби досліджувати рідне село і популяризувати його разом з активними жителями. Їзда на велосипеді це не тільки весело, але ще й дуже корисно для здоров'я. Такий формат спілкування дасть змогу згуртувати жителів, відвідавши видатні пам'ятки нашої місцевості, а також – по дорозі – можна робити фотосвітлини, фіксувати ті чи інші проблеми (наприклад, сміття, канави, інші небезпеки), фіксувати ідеї – бо вони обов’язково з’являються у таких мандрівках.

У Дмитрівській громаді запрацював Бюджет участі (https://www.facebook.com/uspishnazmina/videos/950924458658375/), також є можливість подавати ідеї задля розвитку громади в якості бюджетних пропозицій або ж через громадські звернення. Більше про інструменти участі, які допомагають втілювати ідеї для розвитку громади на сайті Дмитрівської ОТГ https://dmitrovka-otg.gov.ua/

"Жива" поїздка відбудеться тоді, коли зніметься карантин. Активна учасниця ініціативної групи "TsybuleVO!" Наталія Єльник разом зі своїм чоловіком Володимиром Єльником в умовах карантину (з дотриманням всіх правил безпеки:) склала і протестувала маршрут для майбутньої велопрогулянки. Подолано багато кілометрів і ось, маршрут готовий. І кожен фініш це по суті старт. Поки що фінішуємо на папері і чекаємо "живого" старту, і не одного.

Майбутні плани: долучитися до роботи над проєктом «Туристична карта села Цибулеве для мандрівників та дослідників» https://bit.ly/2xLpRql, яку розпочала створювати Мережа освітніх кемпів «Чистий простір» та Агенція сталого розвитку «Хмарочос». Її було створено під час одного з медіакемпів, який щороку відбувається біля озера Камінна чаша, що за селом Цибулеве. У наших планах – доповнити описами і фото геомітки мапи, позначити на ній веломаршрути, які ми розробимо командою в рамках проєкту "Мультикультурна платформа громади "Успішні зміни, а також – працюватимемо над тим, аби перетворити цю мапу у Туристичну мапу Дмитрівської ОТГ".

?ПРО ІНСТРУМЕНТИ УЧАСТІ - КРЕАТИВНО?

Із креативних рішень популяризації інструментів участі у нашому проєкті - ляльковий театр про інструменти участі, серед героїв якого – козак Мамай та його родина. Персонажів для нас пошила Anna Lishchyna (Валіза див /ValizaDyv/).

Завдання Мамая – інформувати жителів про інструменти участі – громадський бюджет, електронні петиції, громадські звернення, збори громадян тощо. Інструментами участі можуть скористатися всі жителі громади, аби вирішити те чи інше питання, офіційно спілкуватися з керівництвом громади. Для цього козак Мамай тимчасово пересів з коня у соціальні мережі та YouTube.

Перша прем’єра відбулася 14 травня 2020 року. У відео розповідається про село Цибулеве, яке приєдналося до Дмитрівської сільської об'єднаної територіальної громади минулого року. Мамай розповідає про історію села та видатні місця.

?Відео: https://www.youtube.com/watch?v=VnATKCvzhuM&t=218s

«Адже знати історію свого рідного краю - великий обов'язок кожної людини, і разом з тим з пошаною і гордістю ставитися до всього, що нерозривно пов'язане з землею, де народився. Цибулеве - красиве, багате та рідне кожному з нас» (Tanya Reshetnikova).

«Я ніколи не планувала приймати участь в ініціативній групі. Скажу навіть більше, до певного часу, навіть не знала що це таке. Я не народилась в с. Цибулеве, а живу тут останні 20 років. Цибулеве є Батьківщиною моїх дітей і я щиро хочу, щоб мої діти пишалися своїм селом. Щоб в будь-якій точці світу змогли без сорому сказати: "А я з Цибулеве!" – ділиться думками членкиня Ініціативна група «TsybuleVo!» Тетянка Зімін.

Паралельно з втіленням заходів проекту команда навчається в Онлайн-школа для грантерів "Місцеві ініціативи для розвитку громади-2020", опановує нові знання та інструменти. Не тільки розповідають про інструменти участі, а й використовують їх на практиці.

Проєкт «Мультикультурної платформи громади «Успішні зміни» втілюється ГО «Платформа успішних змін» в рамках конкурсу «Місцеві ініціативи для розвитку громади-2020», який проводиться Спілкою «Громадські ініціативи України» та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» в рамках проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID

#ДобріЗміниДляГромади
#DOBRE
#Громадські Ініціативи України                                                                               

Інформація упорядкована  агенцією                                                                                                 сталого розвитку "Хмарочос".

                                                                                

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше