Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Представники місцевого самоврядування Кіровоградської області розпочали навчання новим методам вирішення конфліктів для посилення згуртованості

Пресреліз
06.03.2023

Методикам використання діалогових підходів під час проведення консультацій з громадськістю навчалися представники 10 громад Кіровоградської області під час тренінгу, який відбувся 4 березня 2023 року в місті Кропивницький.

Тренінг проводився в рамках проєкту “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, що реалізується  Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

Методика діалогового підходу є важливим інструментом, який дозволить муніципалітетам вирішувати актуальні питання життя громади, враховуючи потреби різних груп місцевих жителів, представників бізнесу, громадських організацій та внутрішньо переміщених осіб.

 

Як зазначив один з тренерів проєкту, Олег Овчаренко: “У першу чергу, діалог – це «глибинний процес», тобто не просто факт зустрічі чи розмови або суперечки, а процес, коли комунікація між учасниками виходить за межі обміну звинуваченнями чи претензіями. Натомість ми фокусуємося на індивідуальних чи колективних переживаннях, болях, їх причинах, передумовах”.

 

Участь в тренінгу від Дмитрівської громади взяли  начальник відділу культури і туризму Дмитрівської сільської ради Лідія Міркотан та головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інвестицій та комунальної власності апарату Дмитрівської сільської ради Ольга Малюта.

 Перший тренінговий  день пройшов в теплій та продуктивній обстановці. Ми навчились як говорити так, щоб нас  чули і слухати, коли з нами ведуть діалог.

У подальшому, за підтримки експертів проєкту навчені представники місцевого самоврядування з громад, які відібрані до участі, зможуть використати діалогові методики на практиці при проведенні консультацій з громадськістю. Так, в громадах Кіровоградської області, які беруть участь в проєкті, будуть обрані актуальні теми місцевого розвитку, з`ясовані різні бачення вирішення актуальних проблем та відбудуться щонайменше два громадські обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін.

 

Як зазначив координатор проєкту в Кіровоградській області Сергій Ткаченко: “Проєкт спрямований на посилення компетенцій працівників органів місцевого самоврядування територіальних громад нашої області з організації та проведення діалогових заходів. Це важлива компетенція, адже використання таких практик дає змогу залучати широке представництво різних категорій місцевих жителів громади до спільного та конструктивного обговорення актуальних для громади проблем, а також пошуку їх рішень. У такому форматі можна знайти дійсно компромісні рішення питань, які хвилюють жителів громади. Що, в свою чергу, сприяє зниженню соціальної напруги та посиленню в місцевих жителів відчуття єдності, приналежності та включеності до вирішення проблем.”.

 

Нагадаємо, що в рамках проєкту “Лабораторії творчого діалогу”, навчання практикам проведення діалогів загалом пройдуть 240 представників місцевої самоврядування з 12 регіонів України. Проєкт  є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на локальному рівні.  

 

 

Проєкт реалізується в рамках програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше