Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

СВЯТО МАКОВІЯ НА ГРОМАДСЬКОМУ ВУЛИКУ

Фоторепортаж
16.08.2021

Мультипростір «Громадський вулик» (Двір для всіх) поступово перетворюється в культурний острів Дмитрівської громади.

14 серпня на території простору відбувся захід, приурочений одному з найулюбленіших та найшанованіших у народі свят – Спас перший, Маковія.
Розпочалося святкування з урочистої частини. З привітальним словом виступив настоятель Миколаївського храму села Цибулеве отець Василій, який розповів про історію та традиції свята Маковія.
«Нехай мир Божий завжди перебуває у Ваших серцях, щоб щастя й успіхи постійно супроводжували в усіх справах, а негаразди й печалі обходили стороною. Я бажаю, щоб достаток і спокій ніколи не залишали ваші оселі. Нехай Медовий Спас приносить лише радість та посмішки в кожну родину!» - побажав отець Василій.
На заході отець Василій пригостив усіх гостей солодкою ватою.
До проведення свята долучилася дружина отця Василія – Білинець Світлана Андріївна, яка провела майстерню зі створення арт-печива. Діти проявили свою творчість, креативність та фантазію в оздобленні печива.
Під час святкування працювала локація з виготовлення святкових букетів «маковійчиків», де всі бажаючі мали змогу створити букети для себе та своє родини.
Маковійчик – це не просто гарне різнотрав’я, це – хатній оберіг, який треба зібрати власноруч. Кожна квітка в ньому має своє призначення. В маковійчику обов’язково мають бути достиглі голівки маку, це може бути як городній мак, так і мак-видюк (дикий). М’ята оберігає сім’ю від усякої напасті й додає здоров’я, ласкавці сприяють родинній злагоді, сонях − символ сонця, материнка – на захист родинних зв’язків, для сили роду, рута та нагідки – від хвороб, калина – на дівоче щастя. А ще − чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій тощо. Кожна рослина має своє призначення і свої лікарські властивості, тож вибрати кожен зміг саме те, що йому потрібно.
Кожен мав змогу долучитися до створення «букета Маковія».
Букет вийшов неперевершений!
Цибулівські господині почастували гостей шуликами (випечені коржі, ламані на дрібні шматочки, тзаливали медом із розтертим маком), адже шулики є традиційною стравою на свято Маковія.
А на завешення заходу - кіно під зорями.
ПРОДОВЖУЄМО ВАРИТИ ЗМІНИ!!!
Захід відбувся в рамках проєкту Зелений театр «Культурний острів громади», що реалізується за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше