Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Трихінельоз!

Інформація
02.12.2025

Одним із найнебезпечніших паразитарних захворювань, спільних для тварин і людей, є трихінельоз. Це захворювання продовжує залишатися суттєвою проблемою у багатьох країнах світу через широке коло переносників, до яких належать домашні, дикі та синантропні тварини. Такі фактори, як соціально-економічні труднощі, стихійні ринки, продаж/купівля м’ясної продукції без проведення ветеринарно-санітарної експертизи, а також існування природних і синантропних осередків трихінельозу,свідчать про те, що ситуація з цією хворобою залишається складною і несприятливою.

Трихінельоз – це гельмінтозне захворювання тварин і людей, що викликається нематодом Trichinella spiralis, яка паразитує в кишківнику та поперечно-смугастих м’язах.

До трихінельозу сприйнятливі більш як 100 видів тварин (у тому числі собаки, коти, свині, хутрові звірі, гризуни, комахоїдні, птахи).

lОсновний шлях зараження – аліментарний: поїдання м’яса, м’ясних відходів, трупів від тварин, дрібних тварин/звірів, уражених личинками трихінел.

lОсновний резервуар збудника хвороби – дикі м’ясоїдні тварини (вовки, лисиці, ведмеді та інші), які заражаються під час поїдання трупів тварин та хижацтва.

lПередача трихінельозу домашнім свиням відбувається у разі поїдання ними тушок забитих чи загиблих звірів.

lРозповсюдженню хвороби у свиней сприяє бездоглядне їх утримання (випасання в лісі) і згодовування їмне знезаражених (боєнських, кухонних) відходів, уражених личинками трихінел.

Людина заражається трихінельозом при вживанні м’яса, ураженого личинками трихінел.

Профілактика хвороби полягає в суворому дотриманні ветеринарно-санітарних правил утримання тварин:

виключення можливості поїдання свинями трупів гризунів, не знезаражених харчових відходів;

обов’язкова трихінелоскопія туш тварин (свиней домашніх і диких, нутрій та інших);

утилізація туш, уражених личинками трихінел;

проведення систематичної дератизації на об’єктах з утримання свиней, забійних підприємствах, на ринках, складах харчових продуктів та шкір сировини.

З метою уникнення захворювання людини на трихінельоз, Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує:

  • не купувати м’ясо тварин та м’ясну продукцію невідомого походження та на стихійних ринках;
  • забезпечувати достатню термічну обробку м’яса, особливо свинини та дичини (мінімум 2,5 години при товщині шматка не більше 8 см).

Пам’ятайте! Необроблена харчова продукція повинна бути піддана ветеринарно-санітарній експертизі!

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше