Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Заборона спалювання сухої рослинності

Інформація
12.03.2024

Щорічно, з приходом весни в містах та селах, на полях та сіножатях, на пагорбах та вздовж доріг рухаються вогняні «фронти», які знищують на своєму шляху все живе.

Відтак пожежно-рятувальні підрозділи все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах.

 

Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.

 

Головне управління ДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

 

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн)і на посадових осіб – від дев’ятисот до тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн) (ст.77-1 КУпАП ).

 

Громадяни, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, відмовтесь від спалювання сміття й рослинних залишків! Якщо ви бачите, як інші палять листя та траву – поясніть, чому це не слід робити.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше