Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Земельний відділ інформує.

Інформація
13.04.2021

Відділ земельних відносин, комунальної власності апарату Дмитрівської сільської ради, з метою охорони водних ресурсів на території громади, доводить до відома громадян та гостей території, що на сьогоднішній день Дмитрівською територіальною громадою проводиться робота у напрямку охорони вод та відтворення водних ресурсів.

Одним із пріоритетних завдань покладених на Дмитрівську сільську раду є проведення роз’яснювальної роботи з населенням, щодо недопущення самовільного водокористування, самовільного проведення робіт та заборони розорювання, зняття верхнього шару ґрунту, здійснення садівництва та городництва у прибережних захисних смугах водних об’єктів.

Відповідно до статті 87 Водного кодексу України для створення сприятливого режиму водних об'єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ і інших водойм встановлюються водоохоронні зони. На території водоохоронних зон забороняється: використання стійких та сильнодіючих пестицидів; влаштування кладовищ, скотомогильників, звалищ, полів фільтрації; скидання неочищених стічних вод, використовуючи рельєф місцевості (балки, пониззя, кар'єри тощо), а також у потічки.

Згідно статті 88 зазначеного кодексу з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів - 25 метрів;

для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів - 50 метрів;

для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

1) розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

7) випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Підприємствам та громадянам які використовують воду для поливу сільгоспугідь забираючи її із водних об’єктів (ставків, річок) або добувають з-під землі, необхідно отримати дозвіл на спеціальне водокористування. Такий дозвіл містить встановлені ліміти на забір води, використання води, скидання забруднюючих речовин.

Порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

Підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

Враховуючи вищевикладене Дмитрівська сільська рада наголошує на необхідності дотримання правил водокористування та інформувати про факти порушення водного законодавства для реагування згідно чинного законодавства України.

 

 

 

Відділ земельних відносин,

комунальної власності

апарату Дмитрівської сільської ради

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше