Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

З ними зміни звариш: як ініціативна група з села Цибулеве активізує життя у своїй громаді.

Пресреліз
03.07.2020

З ними зміни звариш: як ініціативна група з села Цибулеве активізує життя у своїй громаді.

У команди проєкту "Мультикультурна платформа громади «Успішні зміни»", який втілює  ГО «Платформа успішних змін»  (село Цибулево, Дмитрівська ОТГ), ідей та креативу повне горнятко!

Так, саме горнятко – це символ проекту та успішних змін. «З нами зміни звариш!» – повторюють активістки проєкту на кожному заході. Свої слова зажди підтверджують діями.

Проєкт про культуру участі громадян.

Мета проєкту «Успішні зміни» – створення мультикультурної платформи, яка сприятиме згуртуванню жителів громади, посилюватиме розвиток місцевих ініціатив через тематичні різноформатні заходи, залучаючи потенціал місцевих жителів.

Платформа популяризує інструменти участі - громадські звернення, електронні петиції, місцеву ініціативу, громадський бюджет та загальні збори громадян. Ініціативна група посилює теорію практикою – активно співпрацює з Дмитрівською сільської радою, досліджує діяльність депутатів, моніторять Положення про інструменти участі та надають поради щодо їх поліпшення. Готують електронну петицію та місцеву ініціативу.

«Я завжди підтримую ініціативи від активних жителів. На таких, як ініціативна група з села Цибулеве, варто рівнятися всім селам. Активні, конструктивні, мають багато ідей та пропозицій, багато вчаться. Програма DOBRE дала поштовх команді, а ми підтримуємо», – розповідає Наталія Стиркуль, голова Дмитрівської ОТГ.

Коронавірус не став перешкодою, а допоміг опанувати онлайнові формати

У рамках проєкту планувалися вуличні майстерні з інструментів участі, тематичні фестивальні події, тематичні освітні велопрогулянки Дмитрівською ОТГ, інтеграційні заходи для сіл громади. Через карантин опанували онлайн-інструменти та перелаштували проєкт.

Над завданнями проєкту працюють спільно з жителями – проводять онлайн-навчання (семінар «Бюджет участі – вакцина від байдужості»), онлайн-майстерню «Як розвивати туризм у громаді через мистецькі заходи» (більше про цю зустріч тут https://cutt.ly/SyX7sDq), опитування, волонтери розробили туристичний маршрут та протестували його. Працюють над створенням туристичної мапи громади.

«У проєкті ми запланували заходи, які б об’єднали всі села громади. Люди відгукуються на неформальні творчі зустрічі – для нас це можливість запропонувати ідеї для об’єднання жителів. Ми вже маємо позитивний досвід, коли на перший кіно-вечір у вересні минулого року прийшли багато жителів села Цибулеве аби не просто подивитися фільм, а ще й поспілкуватися з головою громади Наталії Стиркуль, яка радо приїхала на зустріч з активістами та своїми колегами з інших сіл громади. Саме тоді ми вперше почули про Громадський бюджет, який вже розпочався, і наша ініціативна група подала від села два проєкти. Готуємо електронну петицію та місцеву ініціативу – хочемо випробувати ці інструменти участі в дії, мати досвід, аби популяризувати їх серед жителів», – розповідає Тетяна Решетнікова, керівниця проекту «Успішні зміни».

Команда проєкту «Мультикультурна платформа громади «Успішні зміни» ініціювала створення туристичної мапи для мандрівників та дослідників Дмитрівської ОТГ. Закликають жителів шукати знакові місця громади. Кажуть, що те, що поряд знакове і особливе, часто непомітне, бо до нього звикаєш.

«Співавтором карти може стати кожен!  Ми шукаємо інформацію про цікаві місця у селах, які входять до складу Дмитрівської ОТГ. Очікуємо, що жителі розкажуть нам про ті цікавинки, які варто побачити туристам, які є знаковими для сіл громади, які мають свою історію та є особливими для жителів. Про них можна розказати у коментарях до цього допису (не забувайте додати фото) або надіслати інформацію на пошту: Reshetnikova1984@ukr.net» (Т.Решетнікова).

На цей момент: створено проєкт онлайнової карти з геомітками знакових місць села Цибулеве та околиць (більше 30 геоміток). Наприклад, на мапі є геомітка «Батьківська хата Миколи Літуса» – режисера популярного фільму «Королева бензоколонки», який народився саме в селі Цибулеве. Із проєктом карти можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/BZQzN7. Плануються  публічні обговорення дизайну та змістовного наповнення карти.

У планах команди – створення макетів туристично-культурної мапи Дмитрівської ОТГ для поширення у друкованому вигляді та у вигляді вуличних банерів. Наші партнери у цій непростій справі – Дмитрівська сільська рада, проєкт «Голос громади у місцевому самоврядуванні» та Програма DOBRE, Спілка «Громадські ініціативи України» та Агенція сталого розвитку «Хмарочос». Розвиваємо внутрішній туризм Дмитрівської громади разом!»

 

 

Як пересадити козака Мамая з коня на велосипед і перетворити його у блогера,  Або Про інструменти участі – креативно і цікаво.

Із креативних рішень популяризації інструментів участі – ляльковий театр про інструменти участі, серед героїв якого – козак Мамай. Так народилася тематична відеорубрика Мамай PRO – альтернатива традиційній інформаційній кампанії, яку складно проводити в умовах карантину. Команда вже зняла чотири відеоролика.

«Майстриня Анна Ліщина з селища Нове пошила нам всю родину Мамая. Ми самостійно пишемо сценарії, знімаємо і монтуємо, публікуємо відео, на які з нетерпінням чекають жителі нашої громади. Ми навіть не очікували, що ці відео сподобаються людям! Цей успіх нас надихає рухатися далі», - ділиться враженнями Тетяна.

Відео про Бюджет участі Дмитрівської ОТГ  https://cutt.ly/wiVbj0i

Відео про інструменти участі Дмитрівської ОТГ  https://cutt.ly/jiVbLZW

Відео про село Цибулево  https://cutt.ly/GiVnRYs

Відео про протидію коронавірусу  https://cutt.ly/fiVmO83

Сторінка проекту у Фейсбук  https://www.facebook.com/uspishnazmina/

«УСПІШНІ ЗМІНИ – це особлива для нас назва. Зміни можуть бути різними, а ми прагнемо успішних, і готові робити для цього все, що в наших силах.  Разом з проєктом «Голос громади у місцевому самоврядуванні» та Програмою DOBRE ми впевнено рухаємося до створення громадської організації. Наша команда постійно навчається, вивчає досвід інших громад, шукає силу для розвитку свого села, як частинки Дмитрівської громади.  Щиро дякуємо дизайнеру Артему Луценкові за те, що допоміг наші думки відобразити в єдиний яскравий образ змін – горнятко, в якому варяться зміни, це про проєкт «Успішні зміни», про людей змінотворців, яких у нашому селі та громаді багато», - ділиться думками Тетяна Решетнікова.

Проєкт «Мультикультурна платформа громади «Успішні зміни» втілюється ГО «Платформа успішних змін» в рамках конкурсу «Місцеві ініціативи для розвитку громади-2020», який проводиться Спілкою «Громадські ініціативи України» та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос» в рамках проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)

 

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше