Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ПШЕМИСЛАВ ФЕНРІХ: «У ДМИТРІВСЬКОЇ ГРОМАДИ – ГАРНЕ МАЙБУТНЄ»

Пресреліз
31.08.2021

Експерти українсько-американсько-польської Програми DOBRE Пшемислав Фенріх, Оксана Колісник та Магдалена Братко з дводенним візитом відвідали територію Дмитрівської територіальної громади.

Вони працюють з цією громадою з 2018 року, допомагали писати Стратегію розвитку громади. Цього разу експертна група зробила так званий моніторинг виконання Стратегії.

 - Ми були приємно вражені виконанням Стратегії, яка була написана у ІІ половині 2019 року, - розповідає Пшемислав Фенріх. - У такі короткі терміни громада осучаснила парк, який викладений плиткою, створені альтанки, лавки для відпочинку, дитячий майданчик, мотузковий парк, облаштовано кінотеатр під відкритим небом. Були залучені кошти програми та сільського бюджету.

За підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) відкрито молодіжний простір «Youth space» та Центр громадської та фізичної активності жінок-лідерок.

Молодіжний простір «Youth space» створений із метою розвитку молоді, підвищення її громадської активності, навчанню базових умінь підприємницької діяльності. Центр громадської та фізичної активності жінок-лідерок – проект випускниць Академії Жіночого Лідерства, що запроваджується Національним Демократичним Інститутом у партнерстві з Українським Жіночим Фондом у рамках Програми DOBRE, на даний час активно працює і згуртує лідерок громади до пошуку нових ідей та проектів для їх втілення, спільно відпочивати, займатися спортом. Дмитрівська сільська громада здійснила ремонт приміщень, за підтримки Програми DOBRE закуплено меблі, мультимедійне обладнання, термопрес, біндер, ламінатор, фотокамеру для молодіжного простору «Youth space»; а також мультимедійне обладнання, ноутбук, звукове обладнання, спортивний інвентар – для Центру громадської активності.

За Програмою «U-LEAD з Європою», створений ЦНАП, для покращення надання адміністративних послуг.

Це також частина їх Стратегії розвитку, яка передбачає і залучення коштів від інших донорських організацій.

За словами голови Дмитрівської громади Наталії Стиркуль, втілені проекти – це спільна робота мешканців громади, депутатів, і представників місцевого самоврядування і Програми DOBRE.

Експертна група на чолі з Пшемиславом Фенріхом провели навчання, щоб актуалізувати Стратегію та додати до неї нові пункти. Так як до Дмитрівської ТГ приєднано село Іванківці, Заломи та Юхимове. Тож стратегія потребує оновлення, щоб охопити і ці села.

 - Ми переконалися що тут є люди, які абсолютно якісно виконають актуалізацію цієї стратегії, - розповідає Пшемислав Фенріх. - На мою думку, Дмитрівка – це громада з гарним майбутнім. Участь Дмитрівської громади в ДОБРЕ оцінена і самою Програмою, оскільки голова громади Наталія Стиркуль отримала відзнаку програми, за активну і професійну участь у цій програмі.

Зараз ця громада, як досвідчений учасник програми добре виступає ментором для нових громад, ділиться досвідом та навчає. Фахівці з Дмитрівської ТГ ділитимуться досвідом з громадами Чернігівщини.

 - Участь у програмі ДОБРЕ насправді дуже важка, - зазначила експертка Оксана Колісник. - Це не просто навчання – це велика кількість виконаної роботи. Адже методика полягає в тому, що текст створюємо ми, але її авторами є мешканці громад. Кожне слова, яке міститься в стратегії, не прошло повз владу громади і представників громадськості.

По написанню цієї стратегії американці надають кошти на реалізацію певної частини заходів цієї Стратегії, і дають лише під велику працю. Також вкладаються власні кошти громади, а вони теж важко даються. Але дмитрівчани вміють працювати. У цієї громади гарне майбутнє.

Катерина Матко.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше