Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Питання – відповіді

Інформація
28.02.2023

У якому розмірі надається роботодавцям компенсація за працевлаштування осіб з інвалідністю?

Роботодавцям, які за направленням філії обласного центру зайнятості працевлаштовують осіб з інвалідністю, компенсується 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

Компенсація надається якщо:

працевлаштування особи має відбутися на строк не менше ніж на один рік;

особа перебуває у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць;

особа не досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Зазначений розмір компенсації визначений частиною 2 статті 26 Закону України “Про зайнятість населення” (стаття в редакції, що набрала чинності 29 січня                        2023 року) та пунктом 5 Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124 (набрала чинності 16лютого 2023 року).

Примітка. Ознайомитись з текстом Закону України “Про зайнятість населення” можна на вебсторінці Державного центру зайнятості.

Розмір мінімальної заробітної плати в 2023 році складає 6700 грн http://surl.li/dyfss

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

За рахунок яких коштів виплачується роботодавцям компенсація за працевлаштування осіб з інвалідністю?

Компенсація на працевлаштування зареєстрованих безробітних – осіб з інвалідністю виплачується за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Це питання врегульоване пунктом 7 Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124. Визначено, щоу разі працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних компенсації виплачуються за рахунок та в межах коштів, передбачених на ці цілі в бюджеті Фонду соціального  захисту осіб з інвалідністю.

Також зазначимо, що постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого                 2023 року № 120“Деякі питання соціального захисту осіб з інвалідністю”(набрала чинності 14лютого 2023 року) затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на соціальний захист осіб з інвалідністю. Пунктом 4 цього Порядку визначено, що бюджетні кошти (кошти, передбачені у державному бюджеті за програмою “Соціальний захист осіб з інвалідністю”) спрямовуються, серед іншого, для фінансування заходів сприяння зайнятості осіб з інвалідністю, визначених статтями 24-1 і 26, частиною другою статті 27 Закону України “Про зайнятість населення” (працевлаштування осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб)

Постанова Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2023 року № 120 на урядовій вебсторінці за посиланням http://surl.li/exphh

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Компенсація роботодавцю за працевлаштування безробітних: які зміни відбулися у законодавстві?

Нагадаємо, що Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчихактів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці” (далі – Закон про зміни), серед іншого, внесені зміни до Закону України “Про зайнятість населення”. Основна частина положень Закону про зміни набрала чинності 29 жовтня 2022 року, частина – 29 січня 2023 року, окремі зміни наберуть чинності 29 квітня 2023 року.

Суттєві зміни вносяться до блоку питань, що регулює надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування безробітних.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124(набрала чинності 16лютого 2023 року)затверджено Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних. Окремі норми вказаного Порядку (як і Закону про зміни)наберуть чинності 29квітня 2023 року.

Також зазначаємо, що постановою № 124 не визнано такими, що втратили чинність, урядові постанови, які прийняті на виконання попередніх редакцій  Закону України “Про зайнятість населення” (у частині аналогічних компенсацій роботодавцям). Це пов’язано з тим, що перехідними положеннями Закону про зміни передбачено, що суб’єктам господарювання, яким на день набрання чинності цим Законом призначено компенсації, їх виплата здійснюється з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до дня набрання ним чинності.

ПостановаКабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124 наурядовій вебсторінціhttp://surl.li/ewmka

Ви роботодавець і працевлаштовуєте безробітних громадян? Вам на допомогу державна програма! Виникають питання щодо отримання компенсації? Звертайтеся до обласного центру зайнятості, філій чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте. Контакти тут http://surl.li/emipw

Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

#служба_зайнятості#ДСЗ#Електронний_кадровий_клуб

Новини на цю ж тему

Про онлайн-опитування

Міністерство економіки України у партнерстві з Міжнародною організацією з міграції проводить онлайн-опитування роботодавців щодо ринку праці в Україні та становища підприємств.
Оголошення
16.02.2024

Експериментальний проєкт: безкоштовне профнавчання для ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Ви учасник бойових дій чи особа з інвалідністю внаслідок війни? Бажаєте отримати нову професію чи підвищити власну кваліфікацію та успішно повернутися до професійного життя? Візьміть участь в експериментальному проєкті з організації професійного навчання...
Інформація
21.12.2023

Telegram-канал та Іnstagram ДСЗ: інформативно, корисно та зручно

Державна служба зайнятості намагається йти в ногу з часом та застосовує нові інструменти для розширення каналів комунікацій з клієнтами.
Оголошення
14.12.2023

Форсайт-дослідження: 1 листопада стартує всеукраїнське опитування роботодавців

Державна служба зайнятості спільно з Федерацією роботодавців України запрошує роботодавців усіх форм власності взяти участь у всеукраїнському опитуванні, що стартує 1 листопада цього року.
Інформація
30.10.2023

Програма «єРобота» діє

Грантова програма єРобота — це дієва допомога від держави для відновлення, створення власної справи з нуля, реалізації амбітних проєктів, генерування нових робочих місць та здобуття потрібних на ринку праці спеціальностей.
Новина
31.05.2023

Полтавський військовий коледж чекає на вас: обираємо професійне майбутнє, вступ не за горами

Полтавський військовий коледж сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут чекає відповідальних, патріотичних та сумлінних.
Оголошення
18.05.2023

єРобота: як отримати грант для бізнесу

Знам'янське управління Кропивницької філії Кіровоградського обласного центру зайнятості запрошує на вебінар «‎єРобота: як отримати грант для бізнесу»
Оголошення
07.03.2023
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше