Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЗА ДОСВІДОМ – ДО ДМИТРІВКИ

Пресреліз
24.09.2021

Одним з компонентів програми DOBRE є програма Менторства в рамках якої за кожною громадою-учасницею четвертої когорти (громада-менті) закріплюється громади з 1-3 когорти, які вибороли право на менторство (громада-ментор). Представники громад повинні здійснити візити один до одного, щоб спільно обговорити напрацьовані проекти та програми, які реалізовуються чи плануються до реалізації з обох боків. Дмитрівська територіальна громада стала ментором для Великокучурівської і Клішковецької громади з Чернівецької області та Тупичівської і Любецької громади з Чернігівської області. Ці громади-менті Дмитрівську громаду обрали за результатами презентації та онлайн-ознайомлення з досвідом роботи.

Вже здійснили робочі візити до Дмитрівської громади представники Великокучурівської та Клішковецької сільських територіальної громади Чернівецької області та Любецької селищної територіальної громади Чернігівської області. Під час візиту вони зустрілися з сільським головою Наталією Стиркуль, секретарем сільської ради Людмилою Камінською, начальниками відділів апарату сільської ради та обговорити ряд питань щодо розвитку громади; побачили як працюють проекти, які були започатковані спільно з програмою DOBRE, відвідати різні локації: молодіжний простір, Дмитрівський сільський будинок культури та сільську бібліотеку, Центр соціальних послуг, мережу освітніх закладів, сількомунгосп, поліцейську станцію, реалізовані проєкти Громадського бюджету-2020, ознайомитися з роботою громадських організацій «Успішні зміни» (голова Тетяна Решетнікова) та «Назавжди разом» (голова Людмила Шкуренкова).

Представники були вражені досягненнями Дмитрівської громади.

 - «Я щиро заздрю такій потужній території. Дмитрівська амбулаторія відповідає сучасним стандартам, зроблено капітальний ремонт, кабінети оснащені необхідною медичною апаратурою, є все необхідне для надання якісних медичних послуг на первинному рівні. Вкладає Дмитрівка у навчання та розвиток дітей. Всі навчальні заклади загальної та дошкільної освіти обладнані за сучасними стандартами, діти мають все необхідне для отримання якісних знань. Спортивні та дитячі майданчики, активні парки, роле-скейтинг, молодіжний простір, мотузковий парк, молодіжний простір – є все для всебічного розвитку дітей». – поділилася враженнями начальник організаційного відділу Клішковецької ТГ Іванна Манюк.

 - Приємно вражена комфортними умовами стаціонарного відділення комунального закладу «Центр надання соціальних послуг», де проживають люди похилого віку й люди з інвалідністю, - зазначила начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Любецької селищної територіальної громади Юлія Стельмах.

 - «Відчувається, що у Дмитрівській громаді сформована потужна команда працівників та депутатського корпусу є активні та ініціативні люди, і всі працюють на єдиний результат – добробут і розвиток території, – підкреслив заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Клішковецької сільської ради Анатолій Сапогівський.

Дмитрівська громада відвідала громади Чернігівської області. Перший візит був до Тупичівської сільської територіальної громади, де гостинно зустріли та супроводжували перебування робочої групи сільський голова Лариса Шовкова та її заступник Дмитром Шумар.

У Тупичівській громаді дмитрівчани побачили як вирощують равликів у фермерському господарстві «СОНАТА», і там же розводять свиней породи Мангал та мають власний інкубатор з якого виходять курчата для власної птахоферми.

Познайомилися з виробництвом ТОВ «ЛАВР», де вирощують на продаж картоплю. Дуже цікавий процес, тому що все відбувається механізовано, від саджання картоплі до її реалізації. Тупичівська громада - це територія лісів, тому багато будинків з дерева, що не властиво нашій території.

Також, під час робочого візиту представники Дмитрівської громади зустрілися з командою фахівців з написання Стратегії розвитку території. Обмінялись досвідом з написання власної Стратегії і ознайомили, що вже виконано і що ще планується. Запам’яталась поїздка і великою кількістю церков. Тупичів має майже піввікову історію.

Другою територією з якою познайомилась Дмитрівська громада була Любецька селищна територіальна громада. Разом з селищним головою Валерієм Костильовим, його заступником Юрієм Петренко та начальником відділу економічного розвитку та інвестицій Юлією Стельмах обговорили співпрацю з програмою DOBRE, як залучати кошти на територію, як писати та реалізовувати проєкти. Дуже цікавило громаду запровадження Громадського бюджету на території, тому дмитрівчани з задоволенням поділились своїм досвідом. Тому що в Дмитрівській громаді Громадський бюджет працює вже другий рік і дуже успішно.

Те що вразило на цій території то це – Геопортал відкритих даних Любецької ТГ.

В цілому поїздка була дуже насиченою, змістовно цікавою та корисною. Представники Дмитрівської громади дякують організаторам поїздки, програмі DOBRE, за надану можливість, а приймаючим сторонам – за гостинність і обмін досвідом. Дмитрівчани чекають на візит Тупичівську громаду у жовтні.

А поки готувався номер, представники Дмитрівської громади на чолі з Наталією Стиркуль встигли відвідати Буковину. Про те, що побачили, та що зацікавило розкажемо в наступному номері інформаційного бюлетня «Вісник Дмитрівської громади».

Заходи проходить у рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID).

Наш кор.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше