Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обмін досвідом в рамках Програми DOBRE.

Фоторепортаж
15.09.2021

Одним з компонентів програми DOBRE є програма Менторства в рамках якої за кожною громадою-учасницею четвертої когорти (громада-менті) закріплюється громади з 1-3 когорти, які вибороли право на менторство (громада-ментор). Представники громад повинні здійснити візити один до одного, щоб спільно обговорити напрацьовані проекти та програми, які реалізовуються чи плануються до реалізації з обох боків. Дмитрівська територіальна  громада стала ментором для  Великокучурівської  і  Клішковецької громади з Чернівецької області та Тупичівської і Любецької громади з Чернігівської області.  Ці громади-менті  Дмитрівську громаду обрали за результатами презентації та онлайн-ознайомлення з  досвідом роботи.

Першими розпочали серію візитів представники Великокучурівської  громади, які протягом 2-3 вересня відвідали нашу громаду. Під час візиту  вони мали змогу зустрітися та обговорити ряд питань розвитку громади  з сільським головою Наталією Стиркуль,   секретарем сільської ради Людмилою Камінською та начальниками відділів апарату Дмитрівської сільської ради, побачити як працюють проекти, які були започатковані спільно з програмою DOBRE, відвідати різні локації: молодіжний простір,  Дмитрівський сільський будинок культури та  сільську бібліотеку, Центр соціальних послуг , мережу освітніх закладів, сількомунгосп, поліцейську станцію, реалізовані проєкти Громадського бюджету-2020, ознайомитися з роботою громадських організацій «Успішні зміни»(голова Решетнікова Тетяна) та «Назавжди разом» (голова Шкуренкова Людмила).

З 6 вересня по 9 вересня Дмитрівська громада відвідала громади Чернігівської області. Перша громада, яка гостинно зустріла представників Дмитрівської територіальної громади – це Тупичівська сільська  територіальна громада на чолі з сільським головою Шовковою Ларисою Миколаївною, яка спільно із заступником сільського голови з питань роботи виконавчих органів ради Шумар Дмитром Федоровичем супроводжували наше перебування на території.

В Тупичівській громаді ми побачили як вирощують равликів у фермерському господарстві «СОНАТА», і там же вирощують свиней породи Мангал та мають власний інкубатор з якого виходять курчата для власної птахоферми.

Цікаво було познайомитися з виробництвом ТОВ «ЛАВР», це вирощування та продаж картоплі. Дуже цікавий процес, тому що все відбувається механізовано, від саджання картоплі до її реалізації. Тупичівська громада це територія лісів, тому багато будинків з дерева, що не властиво нашій території. Під час нашого візиту ми зустрілися з командою фахівців з написання Стратегії. Обмінялись досвідом з написання власної Стратегії і  показниками, що вже виконано і що ще планується. Запам’яталась поїздка і великою кількістю церков. Тупичів має майже піввікову історію.

Другою територією з якою познайомилась Дмитрівська громада була  Любецька селищна територіальна громада на чолі з селищним головою Костильовим Валерієм Миколайовичем.

Спільно з селищним головою Валерієм Миколайовичем, заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Петренко Юрієм Олексійовичем та начальником  відділу економічного розвитку та інвестицій Стельмах Юлією  Дмитрівною  обговорили співпрацю з програмою ДОБРЕ, залучення коштів на територію, написання та реалізація проєктів. Дуже цікавило громаду запровадження Громадського бюджету на своїй території, тому ми з задоволенням поділились своїм досвідом. Тому що в нашій громаді Громадський бюджет працює вже другий рік і дуже успішно.

Те що вразило на цій території то це –  Геопортал відкритих даних Любецької ТГ.

В цілому поїздка була дуже насиченою, змістовно цікавою та корисною. Дякуємо організаторам поїздки, програмі DOBRE, за надану можливість, а приймаючим  сторонам  – за гостинність і обмін досвідом. Чекаємо на  візит від Любецької громади з Чернігівської області та Клішковецької громади з Чернівецької області  22-23 вересня! Тупичівську громаду до нас у гості очікуємо 18-19 жовтня. Ну і сподіваємось, що 27-30 вересня нас гостинно зустріне Буковина.

 

Захід проходив в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше