Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Бережіться кліщів!

Інформація
16.05.2022

В 2021 році на території колишнього Знам’янського району зареєстровано 1 випадок захворювання населення  на іксодові кліщові бореліози (хвороба Лайма). 2020 році було відмічено 5 вападків захворювань, зокрема три в м. Знам’янка та по одному в селах Мошорине і Дмитрівка.

Переносниками збуднику хвороби Лайма є іксодові кліщі. Кліщі є переносниками багатьох інших вірусних, рикетсиозних, бактеріальних захворювань людей і тварин. В 2022 році вже звертались двоє громадян (м. Знам’янка, с. Мошорине) за медичною допомогою. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Найчастіше кліщі потрапляють на одяг людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Укус кліща безболісний, оскільки разом зі слиною він вводить у ранку знеболюючу речовину. Відчуття болю виникає через декілька годин. У місці присмоктування кліща з’являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Якщо кліщ присмоктався, необхідно звернутись за медичною допомогою. При відсутності такої можливості видалення кліща проводять самостійно. Повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.  Для проведення  лабораторного дослідження бажано доставити цілого кліща.

Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я:

- при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, одяг, щоб було легше помітити кліщів; на голову слід одягати головний убор;

- само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома; особливо ретельно потрібно оглядати ділянки тіла, вкриті волоссям;

- місце для привалів, нічного сну на природі треба звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.;

- дома слід ретельно оглянути одяг, білизну, випрати та випрасувати, не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;

- використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти – засоби, що відлякують кліщів (псило-бальзам, ОФФ-лосьйон, ОФФ-спрей, ОФФ-бальзам).

Особам, які покусані кліщами, рекомендується слідкувати за самопочуттям протягом 1 місяця. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі, біль у м’язах, висипи - звертатись до лікаря-інфекціоніста, обов’язково вказуючи на попередній укус кліщем.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше