Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Ботулізм

Інформація
28.07.2022

Практично у кожній сім’ї традиційно споживаються герметично консервовані овочі, м’ясо, гриби домашнього приготування. Тож треба пам’ятати, що порушення правил приготування консервованих продуктів може спричинити ботулізм.

     Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природніх токсинів. За 6 місяців 2022 року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 43 випадків ботулізму з 46 постраждалими (2 хворих померло). Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі. 

     Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються  без доступу кисню. Широка розповсюдженість  спор ботулізму у ґрунті, мулі, воді прісноводних водойм сприяє забрудненню ними  харчової сировини рослинного та тваринного походження, яка використовується для приготування консервів. Лише стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, а й спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва за дотримання технології не несуть небезпеки  виникнення ботулізму. Щодо маринованих овочевих консервів з огірків, грибів, які потенційно забруднені грунтом та не підлягають ретельній тепловій технологічній обробці, то вирішальним у попереджені ботулізму являється достатнє кислотне середовище продукту і тому необхідно суворо дотримуватись рецептури. Відсутність бомбажу і зміни смакових властивостей продуктів ще не говорить  про відсутність токсину. Ботуліністичні токсини стійкі до оточуючого середовища, у тому числі до температурних умов приготування страв із домашніх консервів. Тому і після проварювання підозрілих консервів  може настати смертельне отруєння (продукт має проварюватись не менше 10 хвилин від моменту закипання при товщині шматочків не більше 2 см!). 

Особливо небезпечним, щодо ураження на ботулізм, являється вживання в’яленої, сушеної,  копченої риби крупних сортів прісноводних водойм, з якої не видалено або несвоєчасно видалено кишківник.   Отже не купуйте в’яленої, сушеної, копченої риби, ковбас, консервів, приготовлених в домашніх умовах, у випадкових осіб, в місцях несанкціонованої торгівлі (уздовж доріг, на автобусних зупинках, стихійних ринках)! Зверніть увагу, що у невеликих магазинах не виключено продаж м’ясних консервів та паштетів без  етикеток або за їх наявності без інформації про виробника. Уникайте такої продукції. Запитуйте супровідну документацію про якість продукції.

Єдине ефективне лікування – введення протиботуліністичної сироватки. Тому, при появі перших ознак захворювання (загальної слабкості, головної болі, сухості у роті, двоїння в очах, опущення повік, утруднення при ковтанні та диханні) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Попередити захворювання ботулізмом можливо! Пам’ятайте – ботулізм небезпечний для життя!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше