Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформаційний дайджест від головного управління ДПС у Кіровоградській області

Інформація
06.03.2024

Як правильно звірити стан розрахунків

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує що в ІКС «Електронний кабінет» запроваджено електронний сервіс з використанням якого платники мають можливість доступу у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення.

Доступ в електронному кабінеті до показників інтегрованих карток дозволяє платнику безперешкодно у дистанційному режимі володіти інформацією щодо повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення, а також проводити звірення відповідності даних бухгалтерського обліку платника та даних органу ДПС. 

Також, платнику надано можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини електронного кабінету.

В цьому меню необхідно встановити період та обмежити перелік документів за типом «J(F)13 Запити та довідки».

Обравши запит (F/J1300203) у полях «Регіон» та «Район» слід вибрати відповідний територіальний орган ДПС (за замовчуванням у системі встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації), і натиснути кнопку «Створити».

У формі Запиту автоматично заповнюються:

- найменування;

- прізвище ім’я, по батькові платника податків;

- податковий номер платника податку або серія та номер паспорта;

- дата відправлення Запиту до органів ДПС.

Автоматичне заповнення таких полів можна відмінити, знявши позначку «Авто розрахунок».

За допомогою кнопок «Підписати» та «Відправити» збережений документ підписується та відправляється до органу ДПС.

Відповідь на Запит платнику надсилається через електронний кабінет не пізніше 15 робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення за формою «F/J1400203». Витяг формується за період вибраний платником при створені Запиту з урахуванням строків давності, станом на дату відправлення Запиту до органів ДПС.

 

Роз’яснення з питань оподаткування спадщини та подарунків

Знам’янська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області надає роз’яснення що оподаткування спадщини (подарунків) залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця а також від резидентського статусу цих осіб. Зокрема, об’єкти спадщини, успадковані членами сім’ї спадкодавця першого та другого степенів споріднення (батьками, чоловіком, дружиною, дітьми (в тому числі усиновленими), рідними братами, сестрами, бабою, дідом) оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.   

Громадяни, які отримали спадщину від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь – якої спадщини (дарунка) та військовий збір у розмірі 1,5 відсотка.

Якщо спадщину або подарунок отримано від нерезидентів чи нерезидентами України, то сума податку на доходи з фізичних осіб складає 18 відсотків.

Такі громадяни зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (до 01 травня 2024 року).

Фізичні особи, які отримали у спадщину (дарунок) об’єкти спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи з фізичних осіб, податкову декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання  декларації.     

Подати декларацію можна скориставшись Електронним кабінетом https://cabinet.tax.gov.ua.

 

Чи переноситься право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року на наступні податкові роки?

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, якщо платник податку на доходи фізичних осіб до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками  звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Норми встановлені п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України.

Декларацію про майновий стан і доходи, з метою реалізації права на податкову знижку, можна подати через Електронний кабінет. Особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису можуть скористатись сервісом «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна.

 

Оподаткування нецільової благодійної допомоги, на яку не поширюється право отримання податкової соціальної пільги

Головне управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що відповідно до п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.

Положення п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.), що у 2024 році складає 4240,00 грн. (3028,00 грн. х 1,4).

Враховуючи вищевикладене, сума нецільової благодійної допомоги, яка надається юридичною особою своєму керівнику або іншій фізичній особі та не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року, не оподатковується, незалежно від того, що на фізичну особу не поширюється право на застосування податкової соціальної пільги.

 

Які податкові пільги з ПДВ поширюються на підприємства,

що займаються благодійною діяльністю і спонсорством?

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що згідно з п.п. 197.1.15 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

На товари, які надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними ст. 3 Закону України від 05.07.2012 № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (із змінами, далі – Закон №  5073), поширюються правила маркування.

Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника.

Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

Контроль за виконанням правил маркування здійснюють місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Благодійна допомога може надаватися у вигляді товарів, робіт, послуг, призначених для використання юридичними особами – її набувачами з метою провадження діяльності за цілями, передбаченими ст. 3 Закону № 5073.

Після отримання від благодійника пропозиції щодо надання благодійної допомоги у вигляді товарів, її видів, розмірів тощо юридична особа - набувач благодійної допомоги:

визначає з урахуванням рекомендацій відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування коло осіб, яким вона надаватиметься;

повідомляє благодійника про намір прийняти запропоновану благодійну допомогу.

Юридичні особи-набувачі благодійної допомоги ведуть бухгалтерський та оперативний облік надходження, зберігання, розподілу та використання благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг, а також звітність за встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики, формою, яку надсилають контролюючим органам.

Для бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з благодійною допомогою, юридичні особи-набувачі благодійної допомоги користуються планом рахунків та інструкцією, що діють в Україні.

Юридичні особи-набувачі благодійної допомоги самостійно визначають порядок аналітичного обліку операцій, пов’язаних з благодійною допомогою, відкривають відповідні рахунки.

Юридичні особи-набувачі благодійної допомоги у своїй річній фінансовій звітності відображають:

у бухгалтерському балансі – окремо кошти (товари, роботи, послуги), отримані як благодійна допомога;

у звіті про прибутки та збитки – окремо вартісну величину отриманої благодійної допомоги.

У додатку (коментарі) до річного звіту робляться необхідні пояснення щодо зазначених показників діяльності, пов’язаної з благодійною допомогою.

Контроль за отриманням, зберіганням, розподілом благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг здійснюють місцеві органи виконавчої влади, а за їх цільовим використанням – місцеві органи виконавчої влади та контролюючі органи.

Отримані з метою надання благодійної допомоги марковані товари, які поставляються за кошти чи інші види компенсації, та/або виручка, отримана за таке постачання, підлягають вилученню в недобросовісного продавця і конфіскуються в дохід держави в установленому порядку.

Не підлягають звільненню від оподаткування операції з надання благодійної допомоги у вигляді зазначених у розд. VI ПКУ підакцизних товарів, цінних паперів (крім наданих ендавментів, зазначених у розд. IV ПКУ), нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності.

ЗІР: Категорія: 101.12 операції, звільнені від оподаткування.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області

Новини на цю ж тему

Інформаційні матеріали від головного управління ДПС у Кіровоградській області

Інформаційні матеріали від головного управління ДПС у Кіровоградській області
Інформація
26.02.2024

З 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Звертаємо увагу платників податків – фізичних осіб, що з 01.01.2024 вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи
Інформація
18.01.2024

Мобільний застосунок «Моя податкова»

Мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС доступний на телефони як на платформі Android, так і iOS!
Інформація
11.12.2023

Компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно громадянина не оподатковується

Не оподатковується дохід громадянина, отриманий як компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно відповідно до Закону № 2923-IX
Інформація
08.12.2023

Застосунок «Моя податкова» від ДПС: що це і як ним користуватися

Віднедавна користувачам доступний мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС. Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!
Інформація
08.11.2023

Щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором доходу у вигляді благодійної допомоги, яка виплачується внутрішньо переміщеним особам міжнародними благодійними організаціями

Правові основи благодійної діяльності в Україні, у тому числі створення, формування та здійснення діяльності благодійних організацій, визначено у Законі України від 5 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон № 5073).
Інформація
08.11.2023

Терміни сплати МПЗ

Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.
Інформація
23.10.2023

Особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Інформуємо про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»
Інформація
20.10.2023

Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – передумова початку господарської діяльності, пов’язаної з продажем товарів/наданням послуг

Суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО...
Інформація
20.10.2023

Безкоштовні версії ПРРО - це сучасні та зручні застосунки від ДПС, які допоможуть суб’єктам господарювання дотримуватися вимог податкового законодавства

Знам’янська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській нагадує суб’єктам господарювання, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим, зокрема, для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи
Інформація
10.10.2023

До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податкового зобов'язання

Фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов'язання.
Інформація
10.10.2023

Офіційне працевлаштування - це економічні та соціальні гарантії, визначені трудовим законодавством

Головне управління ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що офіційне працевлаштування – це трудові відносини між найманим працівником і роботодавцем, які регулюються Кодексом законів про працю України (КЗпП).
Інформація
16.08.2023

Право на отримання податкової знижки на навчання

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року.
Інформація
16.08.2023

Включення до Реєстру волонтерів тепер також у ЕК «Для громадян»

Подання заяви про включення до Реєстру волонтерів в електронній формі в Електронному кабінеті можливо у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково»
Інформація
16.08.2023

Як оподатковуються податком доходи фізичних осіб об'єктів спадщини та подарунків

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлені правила оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) об'єктів спадщини.
Інформація
16.08.2023

Електронний кабінет забезпечує платникам можливість перегляду стану особових рахунків зі сплати податків та зборів

В Електронному кабінеті, розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС, платники податків мають змогу переглянути власні особові рахунки зі сплати податків, зборів та інших платежів та дізнатись стан розрахунків з бюджетом (наявність боргу, переплати, тощо)
Інформація
16.08.2023

Як можна перевірити розрахунковий документ (чек), виданий ПРРО, що працює в режимі оффлайн?

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що у розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.
Інформація
16.08.2023
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше