Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформаційні матеріали від головного управління ДПС у Кіровоградській області

Інформація
26.02.2024

Комунікаційна платформа – оперативна співпраця з платниками податків

Нагадуємо, що в Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області функціонує комунікаційна податкова платформа. Саме такий формат співпраці допомагає активізувати комунікацію між податковою службою та представниками інститутів громадського суспільства та бізнес-асоціацій.

Тож, якщо у вас є питання, які потребують оперативного вирішення, надішліть звернення на нашу електронну скриньку: kr.ikc@tax.gov.ua. Провідні фахівці Головного управління ДПС у Кіровоградській області розглянуть ваш запит та нададуть вам відповідь.

За вашим бажанням подальша комунікація відбуватиметься в режимі онлайн чи офлайн.

 

Стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2023року

Головне управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що з початку 2024року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2023року.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

- іноземного доходу;

- інших доходів, передбачених ПКУ.

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника ПДФО фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник ПДФО отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ІV розділу ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений ПДФО  та військовий збір;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Також громадяни – платники ПДФО мають право подати податкову декларацію з метою використання права на податкову знижку.

Отримати інформацію про суму виплачених доходів та утриманих податків громадяни можуть за допомогою електронних сервісів ДПС      

Отримати довідку про суми виплачених доходів та утриманих податків можна за допомогою електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет платника». Сервіс дозволяє оперативно та у будь-який час отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків. 
Для отримання довідки про доходи необхідно зайти на головну сторінку Електронного кабінету платника (далі - ЕКП): через вебпортал ДПС  України (https://tax.gov.ua) або набравши в адресному рядку браузеру: https://cabinet.tax.gov.ua.

Щоб скористатися послугою «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», користувачу необхідно мати кваліфікований електронний підпис, який можна отримати у будь - якому Акредитованому центрі сертифікації ключів http://acskidd.gov.ua/) або в банківських установах та організаціях. 

Для входу в Особистий кабінет слід обрати особистий електронний ключ. У нижньому полі вводиться пароль для ключа та натискається кнопка «Увійти». Якщо ключ дійсний, на екрані з’явиться напис «Ключ зчитано». 

Виберіть розділ «ЄК для громадян»

Обираємо вкладку «Запит про суми виплачених доходів». 

У формі Запиту заповнюємо всі реквізити, підписуємо особистим ключем, зберігаємо та відправляємо запит. 

Наявність запиту у каталозі відправлених документів можна перевірити, перейшовши за вкладкою "Відправлені документи". У відповідь на відправлений запит надійде електронна квитанція, що свідчить про успішну доставку запиту на обробку.  Квитанцію можна переглянути перейшовши за вкладкою "Вхідні документи". 

За результатами обробки запиту до особистого Електронного кабінету платника податків надійде «Відповідь про суми виплачених Доходів та утриманих податків з Державного Реєстру фізичних осіб - платників податків», яку можна переглянути, скачати або роздрукувати. 

Скористатися цією послугою можуть всі без виключення громадяни, а також державні службовці або члени їх сімей при поданні щорічної декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій

Головне управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що наказом ДПС України (ДПС) від 29.12.2023 № 1122 «Про внесення змін до наказу ДПС від 21.12.2020 № 744» у новій редакції викладено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (Державний реєстр), затверджений наказом ДПС від 21.12.2020 № 744 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» із змінами. 

Нагадуємо, що Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій – це перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій (РРО), їх модифікацій вітчизняного та іноземного виробництва, які відповідають вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів, пройшли державну сертифікацію і дозволені для застосування під час здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (п. 1 Загальної частини Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) від 29 серпня 2002 року № 1315 (у редакції постанови КМУ від 22 грудня 2006 року № 1773).

Новини на цю ж тему

Інформаційний дайджест від головного управління ДПС у Кіровоградській області

Як правильно звірити стан розрахунків? Роз’яснення з питань оподаткування спадщини та подарунків. Чи переноситься право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року на наступні податкові роки? Оподаткування нецільової благодійної допомоги та інше.
Інформація
06.03.2024

З 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Звертаємо увагу платників податків – фізичних осіб, що з 01.01.2024 вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи
Інформація
18.01.2024

Мобільний застосунок «Моя податкова»

Мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС доступний на телефони як на платформі Android, так і iOS!
Інформація
11.12.2023

Компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно громадянина не оподатковується

Не оподатковується дохід громадянина, отриманий як компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно відповідно до Закону № 2923-IX
Інформація
08.12.2023

Застосунок «Моя податкова» від ДПС: що це і як ним користуватися

Віднедавна користувачам доступний мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС. Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!
Інформація
08.11.2023

Щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором доходу у вигляді благодійної допомоги, яка виплачується внутрішньо переміщеним особам міжнародними благодійними організаціями

Правові основи благодійної діяльності в Україні, у тому числі створення, формування та здійснення діяльності благодійних організацій, визначено у Законі України від 5 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон № 5073).
Інформація
08.11.2023

Терміни сплати МПЗ

Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.
Інформація
23.10.2023

Особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Інформуємо про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»
Інформація
20.10.2023

Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – передумова початку господарської діяльності, пов’язаної з продажем товарів/наданням послуг

Суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО...
Інформація
20.10.2023

Безкоштовні версії ПРРО - це сучасні та зручні застосунки від ДПС, які допоможуть суб’єктам господарювання дотримуватися вимог податкового законодавства

Знам’янська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській нагадує суб’єктам господарювання, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим, зокрема, для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи
Інформація
10.10.2023

До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податкового зобов'язання

Фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов'язання.
Інформація
10.10.2023

Офіційне працевлаштування - це економічні та соціальні гарантії, визначені трудовим законодавством

Головне управління ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що офіційне працевлаштування – це трудові відносини між найманим працівником і роботодавцем, які регулюються Кодексом законів про працю України (КЗпП).
Інформація
16.08.2023

Право на отримання податкової знижки на навчання

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року.
Інформація
16.08.2023

Включення до Реєстру волонтерів тепер також у ЕК «Для громадян»

Подання заяви про включення до Реєстру волонтерів в електронній формі в Електронному кабінеті можливо у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково»
Інформація
16.08.2023

Як оподатковуються податком доходи фізичних осіб об'єктів спадщини та подарунків

Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлені правила оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) об'єктів спадщини.
Інформація
16.08.2023

Електронний кабінет забезпечує платникам можливість перегляду стану особових рахунків зі сплати податків та зборів

В Електронному кабінеті, розміщеному на офіційному вебпорталі ДПС, платники податків мають змогу переглянути власні особові рахунки зі сплати податків, зборів та інших платежів та дізнатись стан розрахунків з бюджетом (наявність боргу, переплати, тощо)
Інформація
16.08.2023

Як можна перевірити розрахунковий документ (чек), виданий ПРРО, що працює в режимі оффлайн?

Головне управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що у розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.
Інформація
16.08.2023
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше