Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформаційні матеріали від головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

Інформація
03.01.2024

Якщо підприємство ліквідоване, хто заплатить працівнику “лікарняний”?

 У разі ліквідації або реорганізації підприємства, установи чи організації, страхові виплати по тимчасовій втраті працездатності, які настали до ліквідації, здійснює правонаступник, а у разі відсутності правонаступника ‒ територіальний орган уповноваженого органу управління за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника (це передбачено ст. 22 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 №1105-ХІV).

Нагадуємо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності. Сформований листок непрацездатності надсилається роботодавцю, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах, через електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Тому якщо страхувальник до ліквідації підприємства не оплатив листки непрацездатності працівників, правонаступник в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України може сформувати запит до Пенсійного фонду України на створення копії електронного листка непрацездатності як правонаступнику.

У запиті необхідно вказати:

- код ЄДРПОУ страхувальника;

- назву страхувальника;

- КОАТУУ;

- код ЄДРПОУ та назва страхувальника, що припинився;

- зазначити дату початку періоду тимчасової непрацездатності, за який будуть сформовані копії листків непрацездатності.

Після опрацювання та перевірки даного запиту працівниками Пенсійного фонду України потрібно слідкувати за статусом запиту, який може бути “Виконано”, “Відмовлено”, “В роботі”. Якщо статус запиту “Виконано”, будуть створені копії відповідних електронних листків непрацездатності, на підставі яких правонаступник зможе сформувати заяву-розрахунок та здійснити страхові виплати застрахованим особам.

Антоніна ТОРШИНА,

начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій і пільг головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

 

Чи виплачують пенсії за довіреністю?

 Виплата пенсії згідно із статтею 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” може проводитися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначається законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

Після виплати пенсії за довіреністю вперше довіреність на виплату пенсії  вилучається і зберігається в окремій справі у виплатному об’єкті. Якщо виплата пенсії проводиться за довіреністю на вчинення різних правочинів, якою передбачено неодноразове отримання виплат, у виплатному об’єкті зберігається копія такої довіреності.

Якщо довіреність оформлено на строк понад один рік, одержувач після закінчення кожного року дії довіреності повинен особисто звернутись до  органів Пенсійного фонду України із заявою щодо продовження виплати за довіреністю.

Через рік дії довіреності у відомості навпроти прізвища одержувача проставляється відмітка щодо поновлення заяви про виплату пенсії.

За відсутності відповідної відмітки у відомості виплата пенсії за довіреністю, з дати вчинення якої минув один рік і більше, не проводиться.

 Наталія КОПАЧ,

начальник управління з питань виплат головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

 

У січні щочетверга на прямому зв’язку пенсійна служба області

Щочетверга з 11.00 до 12.00 у головному управлінні за номером “гарячої” телефонної лінії (0522) 33-04-41 роз’яснення та консультації з питань, що належать до сфери діяльності Пенсійного фонду України, надають керівники структурних підрозділів.

Так, у січні додзвонювачів консультуватимуть:

04 січня 2024 року – начальник управління інфомаційних систем та електронних реєстрів Олена ПАРХОМЕНКО;

11 січня 2024 року – начальник відділу надання пільг управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Антоніна МАРЧЕНКО;

18 січня 2024 року – заступник начальника управління – начальник відділу розгляду звернень управління обслуговування громадян Володимир ІЩЕНКО;

25 січня 2024 року – начальник головного управління Наталія СІМОНЯН.

 

Нагадуємо, що у головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області ЩОДНЯ діють “гарячі” телефонні лінії. Фахівці управління обслуговування громадян за номерами (0522) 33-04-41, 050-874-28-63, 097-988-98-68 оперативно нададуть вичерпну інформацію з питань пенсійного та соціального спрямування.

 Людмила СОРОКА,

начальник управління адміністративного забезпечення

головного управління Пенсійного фонду України

в Кіровоградській області

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше