Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Інформація
25.03.2024

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція

Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Вони з’являються вже при температурі +8°С. Кліщі небезпечні з квітня по листопад, а найбільш активні з квітня по червень та в серпні-вересні. Зустріти кліщів можна всюди: в лісі, парку, сквері та на газонах. Найчастіше вони сидять у траві та можуть нападати на людей та тварин в будь-якій стадії розвитку.

За даними Міністерства охорони здоров’я України щорічно із укусами кліщів до медиків звертаються в середньому близько 20 тисяч людей. 

Кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людей і тварин. Одним із таких захворювань є хвороба Лайма (бореліоз). В останні роки бореліоз все частіше фіксується в Україні. Як повідомляє Центр громадського здоров’я України за 8 місяців 2023 року з діагнозом хвороба Лайма в лікувальні заклади звернулось 3426 чоловік, що на 40,5% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Бореліоз - це бактеріальна інфекція, збудники якої потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща. Природні «господарі» збудника – гризуни, собаки, вівці, велика рогата худоба, набагато рідше окремі види птахів. Збудник разом із кров’ю тварини потрапляє в систему травлення кліща і при укусі кліщем людини разом зі слиною попадає в організм людини. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Інкубаційний період у людини 1-2 тижні, іноді до 30 днів. Захворювання розпочинається з грипоподібної стадії: лихоманки, підвищення температури тіла, головного болю, болю в м’язах, вираженої слабкості та стомлюваності. Далі йде стадія мігруючої еритеми: на місці укусу кліща з’являється кільцева еритема 10-20 см. Пізніше приєднуються неврологічні симптоми в вигляді менінгіту та менінгоенцефаліту і кардіальні симптоми аж до перикардиту та міокардиту. При відсутності лікування через 6-12 місяців проявляються симптоми ураження суглобів.

Особливу небезпеку хвороба Лайма представляє для вагітних жінок, коли уражається плід, що може закінчитись навіть летальністю новонародженого.

Заходів специфічної профілактики бореліозу немає. При укусі кліщем слід щонайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста. Особливе значення має виявлення хворих за ранніми клінічними ознаками та обов'язкова антибіотикотерапія, що дозволяє уникати важких пізніх ускладнень. Люди, які отримували відповідні антибіотики на ранніх стадіях хвороби Лайма, як правило, швидко і повністю одужують. 

Увага! Ставити діагноз і ухвалювати рішення про лікування має тільки лікар!

Профілактика захворювання бореліозом полягає в виконанні заходів, направлених на попередження попадання кліщів на тіло людини. Як і від інших життєвих неприємностей, стовідсоткового методу захисту від кліщів не існує, але є способи, які значно знизять ризики. Це дотримання елементарних правил.

  1. Прикривайте шкіру одягом. Штани заправляйте в шкарпетки. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Вдягайте одяг світлих кольорів: так кліщів буде легше помітити.
  2. Збризніть одяг засобом, який відлякує комах (репелентом).
  3. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе, дітей і тварин, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
  4. Намагайтесь ходити лише стежками. Місця для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  5. Вдома перевірте речі, які зняли з себе та принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

Якщо кліщ все ж потрапив на тіло, видалити його повністю непросто, часто в тілі залишаються ніжки, вусики. Краще звернутися до найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно. Якщо до лікувальної установи далеко і ви вирішили видалити кліща самостійно, то запам’ятайте, що видавлювати або виривати його категорично забороняється. Кліща потрібно викручувати за годинниковою стрілкою (повільно й акуратно), взявши пінцет або зробивши петлю з щільної нитки. Потім уражене місце слід обробити зеленкою або йодом. Перед процедурою та після неї потрібно ретельно вимити й продезінфікувати руки.

Не нехтуйте своїм здоров’ям. Хворобу Лайма легше попередити, ніж потім лікувати.

Здорове харчування для дітей

Усі заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.

Тож Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими службами.

Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена, неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібобулочних виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрієтивну цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні продукти в їх раціоні.

Харчування дітей має бути збалансованим по білках, жирах, вуглеводах. Саме в дитячому віці  виникає багато проблем із харчуванням, бо дитина вже їсть самостійно і звісно, якщо дамо сосиску чи щодня солодощі, то вибір буде на їх користь. Починаючи з часів прикорму дбаємо про корисні продукти для дітей.

Здорове харчування для дітей має містити хоча б 80% цільних продуктів в раціоні: овочі, фрукти, каші, бобові, риба, птиця, м’ясо, печінка, яйця, кисломолочні продукти:

  • мінімум солодощів і вводимо їх якнайпізніше і не як основу трапези;
  • корисна їжа для дітей – це фрукти, овочі, ягоди, зелень;
  • маскуємо в страви м’ясо, печінку, рибу, якщо дитина не любить їх.

Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також важливі наступні аспекти:

  • не змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі (печиво, тощо), або нічого, обираємо варіант нічого;
  • так само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це порушує харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості;
  • не ділимо їжу на смачну й несмачну; типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»); це для вас суп чи каша можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно;
  • не винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами, говоріть, обіймайте, співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке, радісно-солодке.

Здорове харчування для дітей формується через поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та чипси, смажену картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.

Згідно з проведеними дослідженнями 86,5% батьків вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро- й мікронутрієнтах). До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).

Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:

  • 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисломолочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту);
  • 65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати);
  • вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка);
  • вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д);
  • йоду у 90,1% учнів (риба, морепродукти, водорості, використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську).

Здорове харчування для дітей – надважлива складова для розвитку та здоров’я. Це те, чому треба приділити увагу і не пускати на самотік.

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Новини на цю ж тему

Стань на варті свого сердця

Куріння вживання використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання, кальянів заборонено
Пам'ятка
10.04.2024

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Однією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.
Інформація
23.02.2024

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів...
Інформація
21.02.2024

Облаштування колодязів: санітарні вимоги

Значна частина населення Кропивницького району користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
Інформація
25.01.2024

Питна вода: її якість і безпечність!

Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Пам'ятка
15.01.2024

Профілактика вірусного гепатіту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Інформація
31.10.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій
Пам'ятка
09.10.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Пам'ятка
22.09.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Пам'ятка
22.09.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Інформація
05.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими.
Інформація
05.07.2023

Лейкоз корів: чим небезпечний та що варто знати

Окрім здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних заходів, ветеринарні спеціалісти також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з власниками великої рогатої худоби (ВРХ) щодо небезпечних хвороб тварин та необхідності проведення досліджень
Інформація
26.05.2023

Увага - кліщі!

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі.
Інформація
31.03.2023

Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення.
Інформація
31.03.2023

Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян

Чинне законодавство України забороняє здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.
Інформація
31.03.2023

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами.
Інформація
13.03.2023

Увага - лептоспіроз, ботулізм!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні
Інформація
28.02.2023

Що підготувати дитині для перекусу

З метою попередження епідускладнень Знам'янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградської області інформує "Що підготувати дитині для перекусу"
Інформація
17.06.2022

Виконання плану протиепізоотичних заходів

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2020 році
Оголошення
18.09.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше