Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція
Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Вони з’являються вже при температурі +8°С. Кліщі небезпечні з квітня по листопад, а найбільш активні з квітня по червень та в серпні-вересні. Зустріти кліщів можна всюди: в лісі, парку, сквері та на газонах. Найчастіше вони сидять у траві та можуть нападати на людей та тварин в будь-якій стадії розвитку.
За даними Міністерства охорони здоров’я України щорічно із укусами кліщів до медиків звертаються в середньому близько 20 тисяч людей.
Кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людей і тварин. Одним із таких захворювань є хвороба Лайма (бореліоз). В останні роки бореліоз все частіше фіксується в Україні. Як повідомляє Центр громадського здоров’я України за 8 місяців 2023 року з діагнозом хвороба Лайма в лікувальні заклади звернулось 3426 чоловік, що на 40,5% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.
Бореліоз - це бактеріальна інфекція, збудники якої потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща. Природні «господарі» збудника – гризуни, собаки, вівці, велика рогата худоба, набагато рідше окремі види птахів. Збудник разом із кров’ю тварини потрапляє в систему травлення кліща і при укусі кліщем людини разом зі слиною попадає в організм людини. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.
Інкубаційний період у людини 1-2 тижні, іноді до 30 днів. Захворювання розпочинається з грипоподібної стадії: лихоманки, підвищення температури тіла, головного болю, болю в м’язах, вираженої слабкості та стомлюваності. Далі йде стадія мігруючої еритеми: на місці укусу кліща з’являється кільцева еритема 10-20 см. Пізніше приєднуються неврологічні симптоми в вигляді менінгіту та менінгоенцефаліту і кардіальні симптоми аж до перикардиту та міокардиту. При відсутності лікування через 6-12 місяців проявляються симптоми ураження суглобів.
Особливу небезпеку хвороба Лайма представляє для вагітних жінок, коли уражається плід, що може закінчитись навіть летальністю новонародженого.
Заходів специфічної профілактики бореліозу немає. При укусі кліщем слід щонайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста. Особливе значення має виявлення хворих за ранніми клінічними ознаками та обов'язкова антибіотикотерапія, що дозволяє уникати важких пізніх ускладнень. Люди, які отримували відповідні антибіотики на ранніх стадіях хвороби Лайма, як правило, швидко і повністю одужують.
Увага! Ставити діагноз і ухвалювати рішення про лікування має тільки лікар!
Профілактика захворювання бореліозом полягає в виконанні заходів, направлених на попередження попадання кліщів на тіло людини. Як і від інших життєвих неприємностей, стовідсоткового методу захисту від кліщів не існує, але є способи, які значно знизять ризики. Це дотримання елементарних правил.
- Прикривайте шкіру одягом. Штани заправляйте в шкарпетки. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Вдягайте одяг світлих кольорів: так кліщів буде легше помітити.
- Збризніть одяг засобом, який відлякує комах (репелентом).
- Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе, дітей і тварин, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
- Намагайтесь ходити лише стежками. Місця для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
- Вдома перевірте речі, які зняли з себе та принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
Якщо кліщ все ж потрапив на тіло, видалити його повністю непросто, часто в тілі залишаються ніжки, вусики. Краще звернутися до найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно. Якщо до лікувальної установи далеко і ви вирішили видалити кліща самостійно, то запам’ятайте, що видавлювати або виривати його категорично забороняється. Кліща потрібно викручувати за годинниковою стрілкою (повільно й акуратно), взявши пінцет або зробивши петлю з щільної нитки. Потім уражене місце слід обробити зеленкою або йодом. Перед процедурою та після неї потрібно ретельно вимити й продезінфікувати руки.
Не нехтуйте своїм здоров’ям. Хворобу Лайма легше попередити, ніж потім лікувати.
Здорове харчування для дітей
Усі заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.
Тож Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими службами.
Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена, неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібобулочних виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрієтивну цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні продукти в їх раціоні.
Харчування дітей має бути збалансованим по білках, жирах, вуглеводах. Саме в дитячому віці виникає багато проблем із харчуванням, бо дитина вже їсть самостійно і звісно, якщо дамо сосиску чи щодня солодощі, то вибір буде на їх користь. Починаючи з часів прикорму дбаємо про корисні продукти для дітей.
Здорове харчування для дітей має містити хоча б 80% цільних продуктів в раціоні: овочі, фрукти, каші, бобові, риба, птиця, м’ясо, печінка, яйця, кисломолочні продукти:
- мінімум солодощів і вводимо їх якнайпізніше і не як основу трапези;
- корисна їжа для дітей – це фрукти, овочі, ягоди, зелень;
- маскуємо в страви м’ясо, печінку, рибу, якщо дитина не любить їх.
Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також важливі наступні аспекти:
- не змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі (печиво, тощо), або нічого, обираємо варіант нічого;
- так само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це порушує харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості;
- не ділимо їжу на смачну й несмачну; типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»); це для вас суп чи каша можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно;
- не винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами, говоріть, обіймайте, співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке, радісно-солодке.
Здорове харчування для дітей формується через поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та чипси, смажену картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.
Згідно з проведеними дослідженнями 86,5% батьків вважали, що раціон дітей є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро- й мікронутрієнтах). До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).
Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:
- 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисломолочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту);
- 65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати);
- вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка);
- вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д);
- йоду у 90,1% учнів (риба, морепродукти, водорості, використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську).
Здорове харчування для дітей – надважлива складова для розвитку та здоров’я. Це те, чому треба приділити увагу і не пускати на самотік.
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області