Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Облаштування колодязів: санітарні вимоги

Інформація
25.01.2024

Значна частина населення Кропивницького району користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та  якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, що санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів регулюються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН  2.2.4-171-10.

Колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Під час влаштування необхідно ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Влаштування стінок колодязя проводити переважно монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності - керамікою, цеглою, каменем або деревом. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.

Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку.

Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя.

Оголовок трубчастого колодязя (свердловини) повинен бути вище поверхні землі на 0,8-1,0 м та герметично закритим, мати кожух та зливну трубу з гаком для відра. Навколо оголовка колодязя влаштовують відмостки, водовідведення та глиняний «замок».

Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.

У радіусі 50 м навколо колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Забороняється облаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

Забороняється використовувати для підйому води із колодязя громадського користування ємкості, які приносять споживачі, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам.

Для утеплення і захисту колодязів від замерзання можливо використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.

Після зими воду з колодязів (свердловин) для питних цілей необхідно кип'ятити, особливо з тих колодязів, в яких змінюється рівень води.

Після паводків на початку весни необхідно колодязь спорожнити, почистити та продезінфікувати в ньому воду за допомогою хлорвмісних речовин.

Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою починають з визначення об'єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя методом зрошення, очікують поки колодязь наповниться водою та дезінфікують підводну частину об'ємним способом.

Для дезінфекції питної води використовують тільки речовини, на які є відповідні документи (сертифікат відповідності).

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Новини на цю ж тему

Скажіть «НІ» стихійній торгівлі

Стихійна торгівля продуктами харчування – це загроза епідемічного добробуту населення.
Пам'ятка
11.06.2024

Стань на варті свого сердця

Куріння вживання використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання, кальянів заборонено
Пам'ятка
10.04.2024

Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція. Здорове харчування для дітей.
Інформація
25.03.2024

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Однією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.
Інформація
23.02.2024

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів...
Інформація
21.02.2024

Питна вода: її якість і безпечність!

Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Пам'ятка
15.01.2024

Профілактика вірусного гепатіту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Інформація
31.10.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій
Пам'ятка
09.10.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Пам'ятка
22.09.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Пам'ятка
22.09.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Інформація
05.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими.
Інформація
05.07.2023

Лейкоз корів: чим небезпечний та що варто знати

Окрім здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних заходів, ветеринарні спеціалісти також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з власниками великої рогатої худоби (ВРХ) щодо небезпечних хвороб тварин та необхідності проведення досліджень
Інформація
26.05.2023

Увага - кліщі!

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі.
Інформація
31.03.2023

Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення.
Інформація
31.03.2023

Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян

Чинне законодавство України забороняє здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.
Інформація
31.03.2023

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами.
Інформація
13.03.2023

Увага - лептоспіроз, ботулізм!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні
Інформація
28.02.2023

Що підготувати дитині для перекусу

З метою попередження епідускладнень Знам'янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградської області інформує "Що підготувати дитині для перекусу"
Інформація
17.06.2022

Виконання плану протиепізоотичних заходів

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2020 році
Оголошення
18.09.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше