Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Увага - лептоспіроз, ботулізм!

Інформація
28.02.2023

Лептоспіроз

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні.

За 2021 рік в області зареєстровано 7 випадків лептоспірозу, 2020 рік – 5,
 2019 рік – 6, 2018 рік – 12 , 2017 рік – 11, 2016 рік – 15. За 2022 рік попередні
 дані – 5 випадків, із них 2 випадки летальні: Кропивницький район – 2 (Соколівська ТГ, Олександрівська ТГ), Новоукраїнський район – 2 (Новоукраїнська ТГ), Олександрійський район (Онуфріївська ТГ).

Лептоспіроз – це небезпечне захворювання, спільне для тварин та людей. Інфекційна хвороба спричинена збудником – бактерією Leptospira. Носіями лептоспірозу в природі найчастіше виступають інфіковані тварини (хворі та носії збудника). Це переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, промислові тварини (лисиці). Від людини до людини захворювання не передається. Лептоспіри з виділеннями тварин потрапляють в довкілля – воду водоймищ (в більшості випадків непроточних), а в домашній умовах забруднюють продукти харчування. В організм людини збудники найчастіше потрапляють через мікротравми шкіри, слизові оболонки (очі, ніс, рот) при купанні, риболовлі, а також при споживанні забруднених харчових продуктів.

На лептоспіроз часто хворіють рибалки, мисливці на водоплавну дичину, працівники сільського господарства, що доглядають тварин, працівники водно-каналізаційного господарства, жителі, що відпочивають біля водойм в природних вогнищах лептоспірозу та купаються в стоячих водоймах, маючи порізи частин тіла камінням, щебнем, очеретом, осокою тощо.

Інкубаційний (прихований) період хвороби становить 8-14 днів, але може розтягуватись до 20 днів.

Захворювання починається раптово – хворі можуть навіть назвати час його початку. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних уражень нирок, печінки, менінгітів і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні).

Оскільки основними носіями лептоспірозу є мишовидні гризуни та пацюки, необхідно проводити боротьбу з ними доступними методами: як механічними – використання капканів та давилок, так і хімічним – за допомогою приманок з отрутою.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» дератизаційні роботи, особливо на епідемічно значимих об’єктах – це обов’язок як суб’єктів господарювання (підприємств всіх форм власності), так і органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.

Пам’ятайте, що лептоспіроз складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань, можуть нагадувати грип чи застуду, або навіть протікати без симптомів. Тому лише оперативне звертання за медичною допомогою та рання діагностика зможуть забезпечити успіх лікування хворих.

Аби зменшити ризики захворіти на лептоспіроз, уникайте перебування у потенційно заражених водоймах та ловлі риби в них, контактів із хворими та інфікованими тваринами, проводьте щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищайте питну воду та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, вчасно проводьте заходи зі знищення гризунів.

БОТУЛІЗМ: причини, симптоми, профілактика

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.

Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна хіба що по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюється.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Водночас виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що стає причиною смерті при ботулізмі.

З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування;

ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

не їсти консерви з бомбажом або при підозрі псування;

не купувати копчену, солену та в'ялену рибу на стихійних ринках, іншу продукцію, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, адже технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

необхідно ретельно очищати і промивати продукти під проточною водою, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі та якісні продукти;

необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів;

домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Бережіть своє здоров’я!

Новини на цю ж тему

Стань на варті свого сердця

Куріння вживання використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання, кальянів заборонено
Пам'ятка
10.04.2024

Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція. Здорове харчування для дітей.
Інформація
25.03.2024

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Однією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.
Інформація
23.02.2024

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів...
Інформація
21.02.2024

Облаштування колодязів: санітарні вимоги

Значна частина населення Кропивницького району користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
Інформація
25.01.2024

Питна вода: її якість і безпечність!

Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Пам'ятка
15.01.2024

Профілактика вірусного гепатіту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Інформація
31.10.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій
Пам'ятка
09.10.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Пам'ятка
22.09.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Пам'ятка
22.09.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Інформація
05.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими.
Інформація
05.07.2023

Лейкоз корів: чим небезпечний та що варто знати

Окрім здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних заходів, ветеринарні спеціалісти також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з власниками великої рогатої худоби (ВРХ) щодо небезпечних хвороб тварин та необхідності проведення досліджень
Інформація
26.05.2023

Увага - кліщі!

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі.
Інформація
31.03.2023

Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення.
Інформація
31.03.2023

Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян

Чинне законодавство України забороняє здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.
Інформація
31.03.2023

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами.
Інформація
13.03.2023

Що підготувати дитині для перекусу

З метою попередження епідускладнень Знам'янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградської області інформує "Що підготувати дитині для перекусу"
Інформація
17.06.2022

Виконання плану протиепізоотичних заходів

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2020 році
Оголошення
18.09.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше