Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Лейкоз корів: чим небезпечний та що варто знати

Інформація
26.05.2023

Окрім здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних заходів, ветеринарні спеціалісти також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з власниками великої рогатої худоби (ВРХ) щодо небезпечних хвороб тварин та необхідності проведення досліджень.

Зокрема, однією з небезпечних хвороб ВРХ є лейкоз – хронічна інфекційна хвороба, що характеризується злоякісним ростом кровотворної тканини, порушенням дозрівання кровотворних клітин, інфільтрацією органів цими клітинами і утворенням пухлин.

Існує чотири форми лейкозу, три з них спорадичні і не є контагіозними. Четверта форма (ензоотичний лейкоз) – злоякісна лімфома, причиною якої є інфікування вірусом лейкемії ВРХ, який локалізується в клітинах крові, де не може бути нейтралізований антитілами.

Провірусна ДНК, що синтезується з матриці вірусної РНК, постійно включається в клітинний геном інфікованого господаря. Таким чином заражені тварини залишаються інфікованими назавжди.

Перша стадія лейкозу – інфекційна – проходить без видимих клінічних симптомів із збереженням продуктивності та відтворювальної функції. Діагностика захворювання проводиться серологічними методами досліджень.

Друга – патологічна стадія – протікає з гематологічними змінами в периферійній крові. Обидві ці стадії діагностуються з великою вірогідністю. Помітні клінічні ознаки і пухлинні зміни у внутрішніх органах, порушення функціонального стану тих чи інших систем організму, репродуктивної функції, втрата продуктивності наступають на кінцевій стадії захворювання.

Джерелом збудника хвороби є інфіковані вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях процесу.

Фактори передачі вірусу – кров, молоко та інші матеріали, що містять лімфоїдні клітини, заражені вірусом лейкозу.

Поширенню лейкозу серед поголів’я сприяють:

– спільне утримання здорових і заражених тварин;

– спільний випас здорових і заражених тварин;

– випоювання телятам молозива і молока від хворих корів;

– використання для осіменіння сперми заражених лейкозом биків;

– недотримання правил асептики та антисептики при ветеринарно-зоотехнічних заходах (взяття крові, вакцинація, ректальні дослідження тощо).

Хворі корови стають більш сприйнятливими до інших інфекційних і незаразних захворювань. При цьому збільшується неплідність, знижується відсоток народжуваності та спостерігаються аборти. Телята від таких корів частіше страждають розладами травлення і хворобами органів дихання. Лікування тварин, хворих на лейкоз, не проводять. Їх піддають вимушеному забою.

Діагноз встановлюють на основі епізоотичних, клінічних, патологоанатомічних, гематологічних і серологічних досліджень.

Основним методом прижиттєвої діагностики сьогодні в усьому світі є серологічний, тобто виявлення антитіл в сироватці крові тварин.

Пам’ятайте, що лейкоз – це не просто вірусна інфекція, а небезпечне захворювання. Слідкуйте за станом здоров’я своєї худоби, аби вчасно діагностувати хворобу.

  

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Новини на цю ж тему

Скажіть «НІ» стихійній торгівлі

Стихійна торгівля продуктами харчування – це загроза епідемічного добробуту населення.
Пам'ятка
11.06.2024

Стань на варті свого сердця

Куріння вживання використання тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згорання, кальянів заборонено
Пам'ятка
10.04.2024

Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція. Здорове харчування для дітей.
Інформація
25.03.2024

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Однією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.
Інформація
23.02.2024

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів...
Інформація
21.02.2024

Облаштування колодязів: санітарні вимоги

Значна частина населення Кропивницького району користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
Інформація
25.01.2024

Питна вода: її якість і безпечність!

Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Пам'ятка
15.01.2024

Профілактика вірусного гепатіту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Інформація
31.10.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій
Пам'ятка
09.10.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Пам'ятка
22.09.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Пам'ятка
22.09.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Інформація
05.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими.
Інформація
05.07.2023

Увага - кліщі!

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі.
Інформація
31.03.2023

Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення.
Інформація
31.03.2023

Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян

Чинне законодавство України забороняє здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.
Інформація
31.03.2023

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами.
Інформація
13.03.2023

Увага - лептоспіроз, ботулізм!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні
Інформація
28.02.2023

Що підготувати дитині для перекусу

З метою попередження епідускладнень Знам'янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградської області інформує "Що підготувати дитині для перекусу"
Інформація
17.06.2022

Виконання плану протиепізоотичних заходів

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2020 році
Оголошення
18.09.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше