Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян

Інформація
31.03.2023

Чинне законодавство України забороняє здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.

Стихійна торгівля не відноситься до об’єктів державного нагляду (контролю) територіальних органів Держпродспоживслужби, але фахівці Держпродспоживслужби постійно проводять роз’яснювальну роботу щодо небезпеки харчових отруєнь, поширення інфекційних та паразитарних захворювань в результаті вживання харчових продуктів, придбаних з рук.

Стихійна торгівля харчовими продуктами несе значні ризики для здоров’я споживачів. Покупці мають усвідомлювати, що особи, які здійснюють торгівлю на стихійних ринках, не проходять періодичні медичні огляди, можуть хворіти на гострі кишкові інфекційні хвороби, туберкульоз, інші хвороби. В місцях стихійної торгівлі відсутні умови для дотримання правил особистої гігієни, миття рук після відвідування вбиральні.

Самі продукти реалізуються без документів про їх якість та безпечність, в неналежних умовах (без дотримання температурного режиму, часто просто з землі або асфальту, поблизу автомобільних доріг). Домашні молочні продукти, кулінарні вироби (торти, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, зельц, холодець, ікра рибна тощо), м’ясні та овочеві консерви домашнього виготовлення взагалі заборонені до продажу, адже виготовлені в невідомих умовах, не проходять лабораторний контроль якості та безпечності, несуть ризик харчових отруєнь, у тому числі ботулізму, гострих кишкових та паразитарних інфекцій.

Навіть купуючи домашні овочі чи фрукти, ви маєте усвідомлювати, що господар на власний розсуд міг використовувати засоби захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’яну, при цьому забруднюючи хімічними речовинами саму продукцію.

Тому будь-який продаж харчових продуктів у несанкціонованих місцях несе потенційну небезпеку для споживачів та є забороненим. За здійснення стихійної торгівлі передбачена адміністративна відповідальність.

Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування.

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Новини на цю ж тему

Інформаційний дайджест від головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кліщовий бореліоз – небезпечна інфекція. Здорове харчування для дітей.
Інформація
25.03.2024

Хвороба Ньюкасла – небезпечне захворювання птиці

Однією з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб птиці є хвороба Ньюкасла. Це захворювання набуло широкого поширення у багатьох європейських країнах та поширене на всіх континентах.
Інформація
23.02.2024

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів...
Інформація
21.02.2024

Облаштування колодязів: санітарні вимоги

Значна частина населення Кропивницького району користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
Інформація
25.01.2024

Питна вода: її якість і безпечність!

Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Пам'ятка
15.01.2024

Профілактика вірусного гепатіту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Інформація
31.10.2023

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій
Пам'ятка
09.10.2023

Отруєння грибами – небезпечне для життя!

З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Пам'ятка
22.09.2023

Обережно, ботулізм! Хто ризикує підхопити, симптоми та лікування

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Пам'ятка
22.09.2023

Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Інформація
05.07.2023

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров'ю людей

Не у всіх населених пунктах області є організовані місця відпочинку біля водойм стосовно яких визначено власника/балансоутримувача, відповідального за підготовку пляжу до літнього сезону. Тож значна частина місць відпочинку біля води залишаються несанкціонованими.
Інформація
05.07.2023

Лейкоз корів: чим небезпечний та що варто знати

Окрім здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних заходів, ветеринарні спеціалісти також проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з власниками великої рогатої худоби (ВРХ) щодо небезпечних хвороб тварин та необхідності проведення досліджень
Інформація
26.05.2023

Увага - кліщі!

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі.
Інформація
31.03.2023

Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення.
Інформація
31.03.2023

Вимоги до використання пестицидів та агрохімікатів

Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами.
Інформація
13.03.2023

Увага - лептоспіроз, ботулізм!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в в Кіровоградській області повідомляє, що в області щорічно реєструються випадки захворювань людей на лептоспіроз, в тому числі летальні
Інформація
28.02.2023

Що підготувати дитині для перекусу

З метою попередження епідускладнень Знам'янське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградської області інформує "Що підготувати дитині для перекусу"
Інформація
17.06.2022

Виконання плану протиепізоотичних заходів

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2020 році
Оголошення
18.09.2020
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше